Disable Preloader
O NAMA

Godine 1990. okupila se u Sv. Mariji grupa ljudi - apstinenata i osnovala klub liječenih alkoholiočara, nazvavši ga "Zdravi život". To je bio prvi i jedini klub KLA u kojem su se okupljali apstinenti iz svih mjesta donjeg Međimurja. Kad je postao prevelik za normalan rad, a to znači da svatko na sastanku nije mogao dobiti svojih 5 minuta, KLA se podijelio na dva dijela.

Tako je 1996.g. nastao KLA "Nada" u Kotoribi, a 1997.g. ponovnom podjelom KLA "Osmjeh" u Donjoj Dubravi, a djelomično i KLA u Prelogu. Sjedište KLA je u prostoriji za kroničare (dijabetičari i hipertoničari) na Trgu Republike 1 u ambulanti u zakupu dr. Ivana Dolenca.

"Ugodan ambijent, lijepo se osjećamo, vjerujemo, mnogi bi poželjeli takav prostor. " Prostoriju su djelomično pomogli urediti i članovi KLA koji se ponose lijepim i svrsishodnim prostorom.

CILJ RADA

Osnovni cilj našeg djelovanja je omogućiti ovisnicima i njihovim obiteljima da sjednu za zajednički stol i upoznaju svoju "bolest", te da zajednički mijenjaju sebe i svoj "stil života". Bitan je "obiteljski pristup" u liječenju ovisnosti, znači u klub dolaze čitave obitelji, jer svi su oboljeli i moraju "promjeniti sebe i svoj "stil života".

Obitelj Nemet - Antun(+) i Ruža sa unucima. Djeca od malena uče da je voda najbolje piće, a djeda "nikad nisu vidjeli pijanog", jer su mlađi od 11 godina, koliko traje njegova apstinencija.

AKTIVNOSTI

-sudjelovanje na sportskim susretima klubova sjeverozapadne Hrvatske svake godine kod jednog od klubova (2001. g. susreti su bili održani u Bjelovaru). Moto našeg kluba uvijek je "zdrav duh u zdravom tijelu". - svake godine na Valentinovo organizira se čišćenje dvorišta ambulante uz roštilj i veselo druženje. - klub je napravio anketu o ovisnostima učenika 7. i 8. razreda OS u D.Dubravi, Kotoribi i Sv. Mariji. Tom anketom dobio se uvid u kolikoj je mjeri prisutna ovisnost kod naše djece na tom našem terenu. - posljednje subote u svibnju saziva se godišnja skupština, na kojoj se,uz ugodna druženja dodjeljuju i priznanja za apstinenciju od alkohola i pušenja, a dobivaju ih obitelji koje su promjenile svoj stil života. - od 14.11.2000.g. KLA "osmjeh" je osnivač i član "Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske" sa sjedištem u Zagrebu, a naš terapeut je član upravnog i stručnog saveza.
Ujedno je klub "Osmjeh" sjedište Međimurskog saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti. Klub radi svaki tjedan utorkom: ljeti od 19.30, a zimi od 18.00 sati. - od 15.11 do 15.12.-mjesecu borbe protiv ovisnosti, odvija se manifestacija "poezijom protiv ovisnosti" u kojoj redovito sudjelujemo sa većinom klubova sjeverozapadne Hrvatske (1999.g.-M.Središće, 2000.g.-Kotoriba, 2001 u Zagrebu.) - klub Osmjeh i Savez Međimurskih klubova osmislio je i vodio 50-ak kontakt radio emisija o ovisnostima, pod nazivom "Zdravlje i mi", pod vodstvom dr. Ivana Dolenca na radio postaji "studio M" u Donjem Kraljevcu.

O VODITELJU

Dr. Ivan Dolenec, specijalista obiteljske medicine, radi u ambulanti Donja Dubrava, od 1972.g. bavi se obiteljskom medicinom, akupunkturom, terapijom laserom i vodi KLA Osmjeh. Od 1990.g. bavi se ovisnostima, posebno alkoholizmom i pušenjem. 1990.do 1997.g. bio je terapeut KLA "Zdravi život" u Sv. Mariji, a od 1997.g. vodi klub "Osmjeh" u D.Dubravi. Predsjednik je stručnog odbora "Saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti u Međimurskoj županiji" sa sjedištem u prostoriji kluba "Osmjeh" u D.Dubravi, Trg Republike1.
član je upravnog i stručnog odbora "Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske", sa sjedištem u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", Vinogradska cesta 29 u Zagrebu. Predsjednik je Udruge specijalista obiteljske medicine u Međimurskoj županiji i član je Upravnog odbora HUOM-a od 1997.g. u Zagrebu.

"Osmjeh nikoga ne osiromašuje, a mnoge obogaćuje"