Disable Preloader

O nama

foto

Gospodarstveni napredak ondašnje Donje Dubrave primorao je braću Jakoba i Maksa Hiršljera da 15. veljače 1888. godine osnuju vatrogasno društvo. Prerada drva te slamnate kuće i gospodarski objekti zahtijevali su i takav odgovor. Već na samoj osnivačkoj skupštini braća Hiršljer naišli su na veliku podršku mještana koju je Dobrovoljno vatrogasno društvo Donje Dubrave ima i danas.
Već 1894. godine dobrovoljnim prilozima mještana kupljena je sprežna šprica koja je i dan danas u potpunoj ispravnosti te na županijskom nivou sudjeluje u osvajanju vodećih mjesta na takmičenjima. Mještani Donje Dubrave njome su gasili požare sve do 1938. godine kada je nabavljen agregat "Ilowerk". U tadašnje je vrijeme u sklopu Društva djelovala i limena glazba, koja je nažalost prestala djelovati sedamdesetih godina. Toliko ukratko o povijesti, okrenimo se radije sadašnjosti i našem radu u budućnosti.

Danas Društvo raspolaže s agregatima "Ziegler" i "Rosenbauer", dvjema vatrogasnim cisternama i kombijem, kao pratećim vozilom. Teško je trenutno nabrojati sav naš inventar, međutim treba napomenuti da je nabavljen uz veliko odricanje mještana i zahvaljujući njihovim dobrovoljnim prilozima. Sve to vatrogasci ne smatraju svojim vlasništvom nego imovinom mjesta, koja je nama samo povjerena na čuvanje. Sve je to uskladišteno u vatrogasnom domu koji je izgrađen 1974. godine. Specifičnost našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva je u tome što se nalazi na razmeđi dviju županije, pa su česte intervencije u nama susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Preventivno obrazovanje članova te obilazak mještana dvaputa godišnje pokazalo je rezultate, te u posljednje vrijeme najviše interveniramo na šumskim požarima. Sustav uzbunjivanja razradili smo telefonski te uključivanjem sirene ne uzbunjujemo mještane. Nedavno su nam općinske vlasti omogućile kupnju mobitela te je tako poboljšana komunikacija između članova Društva i mještana. Tako svaki mještanin koji opazi opasnost od požara može dojaviti uzbunu na brojeve 688-193 ili 098-1830-345.
v U sklopu Društva velika briga se vodi o podmlatku, pa smo unazad nekoliko godina na županijskom natjecanju mladeži vodeći po broju ekipa. Rad sa šezdesetak djece u dobi od osam do četrnaest godina investicija je koja će za nekoliko godina pokazati rezultate. Stajalište je rukovodstva, naime, da jedino kontinuiranim radom s mladima možemo odmalena podučavati o preventivi i sprečavanju požara te na taj način ne trebamo biti zabrinuti za budućnost vatrogastva.

Pored mladeži, u Društvu djeluje 78 osposobljenih vatrogasaca, 8 vatrogasaca prve klase, 6 dočasnika, dva časnika prve klase te tri počasna viša časnika. Novina u Društvu ove godine je i ženska vatrogasna ekipa. Ranijih godina imali smo također žensku ekipu koja je osvajala priznanja i medalje od općinskog do državnog nivoa. Od ove ekipe koja je tek u začetku očekuju se također dobri rezultati u narednom razdoblju.

Ove godine naših četvero članova bilo je dislocirano na moru gdje su pomagali gasiti požare. Unazad nekoliko godina konstantno smo prisutni u gašenju požara na jadranskoj obali. Kako bismo još više učili i izmjenjivali iskustva, povezali smo se sa srodnim društvima iz Njemačke i Mađarske. S vatrogascima iz Hardeksena surađujemo dugi niz godina te se redovito posjećujemo i izmjenjujemo iskustva. Valja istaknuti da nas društvo iz Hardeksena velikim dijelom pomaže i materijalno. Padom socijalističkih barijera pojačala se suradnja s vatrogascima iz Murakeresztura. S njima se susrećemo više puta godišnje. Za kraj ovog niza ostavili smo nama posebno drage prijatelje iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Sušak" iz Rijeke. Prijateljstvo je to koje traje već dugi niz godina. Zacrtane su i daljnje zajedničke akcije u skoroj budućnosti.

Da ne zamaramo s brojevima i godinama, naš povijesni razvoj možete vidjeti u spomen sobi vatrogasnog doma, gdje će vas naši vatrogasci vrlo rado ugostiti. Pozivamo mještane Donje Dubrave koji su napustili rodno mjesto i posjeduju stare fotografije, predmete ili pisane dokumente vezane uz vatrogastvo Donje Dubrave, da nam se jave i tako upotpune našu zbirku.

Za kraj prepustimo se željama i planovima. Ove godine na provedenom ocjenjivanju na razini županije, zauzeli smo treće mjesto. Želja nam je da taj rezultat zadržimo ili se popnemo mjesto više. Za dobre rezultate nije dovoljno junačko srce i hrabrost, potrebna je i adekvatna oprema. Započeli smo akciju nabavke zaštitnih odijela, jer je zaštita zdravlja vatrogasaca naša prva briga. Dakako, rad bez adekvatne radio-veze danas je nezamisliv te i na tom području se moramo modernizirati. Ono što je neminovno, vozni park moramo obnoviti novim navalnim vozilom. Prema sadašnjoj općoj situaciji izgleda da će ta investicija pričekati bolja vremena.

foto

foto

foto

foto