Sretan Uskrs


Svojim uskrsnućem
Isus je pobijedio
smrt i grijeh te vam
otvorio put u vječnost.
Sretan Uskrs! Korizma

 

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti. Korizma započinje Pepelnicom ili Čistom srijedom.

 Korizma, vrijeme kušnje, patnje, boli, PUSTINJE, ali isto tako i vrijeme za reći hvala Isusu, za reći oprosti, za promijeniti se.
Hoćeš li i ovu korizmu živjeti kao i svaki drugi dan? Hoće li i ova korizma proći da se ne zaustaviš i barem jednom razmišljaš o kušnji i muci koju je živio Isus, za tebe i za mene?

Ova korizma je kušnja i za tebe i za mene.
Isus želi samo malo, da vidiš što sve imaš, što ti je sve dao…
Možeš  li od toga odvojiti jedan mali dio za Isusa, za one koji pate?
Ne traži Isus ni novce, ni zlata od tebe već da odvojiš malo vremena za drugog. Čuj i vidi potrebe bližnjih, stavi nekome osmjeh na lice. Ne dopusti da ne odeš barem nekoliko puta živjeti s Isusom KRIŽNI PUT, križ ljubavi.

Ne dopusti da ti ova korizma pobjegne!!!

 

 

 Molitva za naš brak

 

Nebeski Oče, zahvaljujemo ti za tvoj neizmjerni dar sakramenta braka.
Osposobi nas da rastemo u bliskosti s Tobom i jedno s drugim.
Pouči nas ljepoti opraštanja, kako bismo sve više i više postajali jedno u srcu, umu i tijelu.
Ojačaj našu međusobnu komunikaciju i pomozi nam da postanemo svjedocima Tvoje ljubavi.
Pomozi nam da budemo uzori predanja, ljubavi i služenja našim obiteljima i djeci.
Učini nas znakovima jedinstva za koje Isus moli na Posljednjoj večeri. Otvaramo se vodstvu Tvoga Svetoga Duha, koji nam daje snagu ljubiti u Isusovo ime, slijedeći njegov put. Amen

 

 

 Bogojavljenje (Tri kralja), 6. siječnja


6. siječnja je još jedna svetkovina božićnog vremena (ciklusa): Bogojavljenje ili, pučki, Tri kralja. Blagdan je, povijesno gledano, stariji od Božića. Bogojavljenje se zove stoga, što svetkovina u svojem liturgijskom sadržaju povezuje tri događaja u kojima se Bog (ob)javio i očitovao po Isusu: kod poklona triju poganskih mudraca Djetetu Isusu u Betlehemu, kod krštenja Isusova na Jordanu i u prvom Isusovom čudu u Kani Galilejskoj. Od srednjeg vijeka posebno je naglašavan poklon triju mudraca, koju su nazvani kraljevima i dobili pučka imena Gašpar, Melhior i Baltazar, pa je i sam blagdan dobio pučko ime: Tri kralja.


Blagoslov "trokraljske"vode


Uoči svetkovine Triju kraljeva (Bogojavljenja) u župnim crkvama svećenik posebnim obredom blagosiva vodu pripremljenu u nekoj većoj posudi. To se čini na spomen Isusova krštenja vodom u rijeci Jordanu. Svećenik u vodu stavlja i nešto soli. Poslije blagoslova vjernici uzimaju vodu u bočice, odnose svojim kućama, s poštovanjem ju čuvaju i u svečanim i važnim životnim prilikama tijekom godine s njome blagoslivlju (šrkope) ukućane, kuću, a također i svoju živinu, stoku. Voda je znak očišćenja i ozdravljenja, a sol znak mudrosti. Škropljenje blagoslovljenom vodom je ujedno izraz vjere i čašćenja Boga.

 

 

 BLAGOSLOV KUĆA I OBITELJI


Kršćansko značenje blagoslova kuća i obitelji temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje molitvu blagoslova zazivom: "Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!". Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivaju da se Bog ne iseli iz naših domova.

 

 KAKO ČESTITATI BOŽIĆ

 

Božić je blagdan radi kojeg ću se truditi da učinim sve što će ti pomoći da budeš sretniji; radi kojeg ću se truditi da ne učinim ništa čime bih te mogao rastužiti.
Kad bližnjima, prijateljima kažeš sretan Božić trudi se pritom misliti i reći:
Budi sretan jer je Božić! Budi sretan jer je ovo blagdan velikog događaja koji vrijedi za sav svijet. Budi sretan jer je to blagdan koji se i tebe tiče!
Isus Krist, rođeni od Djevice za spas svijeta rodio se i za tebe. Došao je da ti budeš sretniji, da tvoj život bude ispunjen smislom i radošću. Budi sretan jer od časa Isusova dolaska na ovoj zemlji ima prostora za ljubav i poštovanje. Budi sretan jer je Isus postao čovjekom da bi svima bio bratom; jer je Isus postao čovjekom da bi svi ljudi bili autentični i istiniti u svojoj stvorenosti i poslanju. U Isusu i po Isusu svi smo sada međusobno braća i sestre s neizrecivim razlogom za međusobnu ljubav.
Zato budi sretan: jer smiješ osjetiti vlastito dostojanstvo i hrabrost da ljubiš svoje bližnje; a jednako tako smiješ osjetiti i toplinu onih koji te okružuju.
Božić je blagdan radi kojeg ću se truditi da učinim sve što će ti pomoći da budeš sretniji; radi kojeg ću se truditi da ne učinim ništa čime bih te mogao rastužiti. 
Sretan ti bio ovaj blagdan koji najavljuje sreću!
SRETAN BOŽIĆ!

 
fra Zvjezdan Linić
  
 

Svim vjernicima i ljudima dobre volje od srca želimo sretan Božić!

Uredništvo

 

 


 

PJESMOM I MOLITVOM DO SVETE MARIJE

 

Subotnja jutarnja svježina obavijena izmaglicom naviještala je krasan blagdan Velike Gospe. Poslije osam sati počela se okupljati grupa hodočasnika za Svetu Mariju. Razdragana lica, veseli pozdravi, smijeh, razgovori. Zaključili smo da nas je više nego prošle godine kad nas je išlo samo 18. Kratke upute, dogovor za pjesmu i molitvu, slikanje i mogli smo krenuti ...

 

opširnije


 

PRIDRUŽITE NAM SE – HODOČAŠĆE U SVETU MARIJU

 

Župa Svete Margarete Donja Dubrava poziva Vas na 2.PJEŠAČKO HODOČAŠĆE U SVETU MARIJU ZA BLAGDAN VELIKE GOSPE u subotu, 15. kolovoza.

Ovo hodočašće prihvatile su i okolne župe u Donjem Vidovcu i Kotoribi. Pridružite nam se s pjesmom i molitvom  u hodu s Marijom.
Polazak je od vaše župne crkve: 

Kotoriba u 7,45; Donja Dubrava u 8,15 i Donji Vidovec u 8,30

 

Susret hodočasnika je na glavnoj cesti  u 9,00 sati kod hotela „Golf “ i zajednički nastavljamo u Svetu Mariju gdje ćemo se okrijepit i odmoriti u Caritasovoj dvorani na župnom dvoru.

Za sve one koji žele imati će priliku za svetu ispovijed od dolaska do 12,00 sati.

Svi hodočasnici sudjeluju u svečanoj procesiji u 11,00 sati, a  hodočasničku misu predvodi i  propovijeda msgr. Ivan Godina, generalni vikar varaždinske biskupije.

Povratak hodočasnika je  u osobnom aranžmanu.

 


 

NA TRSATU


Hodočastilo se i ove godine na Trsat 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Iz našeg Donjomeđimurskog dekanata stiglo je na Trsat 8 župa s 13 autobusa (Goričan, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Draškovec, Kotoriba, Sveti Juraj u Trnju, Sveta Marija i Prelog).

 

opširnije


 

HODOČAŠĆE NAŠE ŽUPE NA TRSAT
Srijeda, 05.08.2009. godine
Polazak autobusa u 3,45 sati ispred crkve

Plan hodočašća:

Dolazak u Svetište i ulazna procesija
Križni put
Koncelebrirana Sveta misa
Zaključna procesija – odmah poslije mise

Poslije zaključne procesije vraćamo se u autobuse i nastavljamo put za Punat na otoku Krku.
U Punatu na Krku ostajemo cijelo poslijepodne
Povratak kućama po dogovoru.

 

 


 

ZAVJETNO HODOČAŠĆE NAŠE ŽUPE U MARIJU BISTRICU

 

Krenuli smo autobusima u subotu 01. kolovoza, u 5,30 na naše  zavjetno župno hodočašće u Mariju Bistricu. Došavši na odredište  pridružili su nam se i hodočasnici iz  susjednog Donjeg Vidovca, tako da smo svi zajedno pjevajući krenuli u ulaznu procesiju. 

opširnije

 

 


 

HODOČAŠĆE  NAŠE ŽUPE U MARIJU BISTRICU
Subota, 01. kolovoza 2009. godine
Polazak autobusa u 5,30 sati ispred crkve


Raspored događanja u Svetištu:


- Ulazna procesija po dolasku u Svetište
- Slavlje skramenta pomirenja (ispovijed) od 7,30 do 12,00 sati
- Križni put na bistričkoj Kalvariji u 8,30 sati
- Koncelebrirana Sveta misa u 11 sati u crkvi na otvorenom. Misu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. dr. Marin Barišić
- Euharistijsko klanjanje u 14,00 sati u Bazilici
- Zaključna procesija za našu župu u 15,30 sati
- Povratak kućama u 16,15

Utjeho žalosnih, utočište grješnika, pomoćnice krščćana, prijestolje mudrosti – Majko Božja Bistrička, moli za nas!