Puhački orkestar Općine Donja Dubrava - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Puhački orkestar Općine Donja Dubrava nasljednik je Vatrogasne Limene glazbe DVD-a Donja Dubrava koja je osnovana 1888. godine na inicijativu Maksa Hirschlera. Vatrogasna limena glazba djelovala je sve do 1986. godine kada je zbog neuključivanja mladih glazbenih talenata nakon gotovo sto godina postojanja prestala s radom.
Početkom 2007. godine u cilju formiranja Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava, Slaven Ujlaki, Mijo Punčikar, Franjo Fabić, Zoran Horvat i Krunoslav Karloci osnivaju Odbor za osnivanje Puhačkog orkestra te nakon nekoliko mjeseci pregovaranja dobivaju podršku načelnika Marijana Varge u osnivanju istog. Nakon podrške načelnika, na red je došla i najvažnija osoba u djelovanju orkestra, stručni voditelj. Naš profesor Antun Horvat nakon brojnih razgovora i vaganja „za“ i „protiv“ konačno je izgovorio: „No, dobro, bomo nekaj probali!“.  Nakon toga bili smo sigurni da će ideja Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava zaživjeti.
Nakon toga slijedilo je anketiranje djece uzrasta od trećeg do osmog razreda osnovne škole te se iz Donje Dubrave javilo dvadesetak zainteresiranih, a osim naših Dobravčana javilo se i nekoliko djece iz susjednih općina Kotoribe, Svete Marije i Donjeg Vidovca. 
Također napravljen je plan nabave instrumenata kojeg je Općinsko vijeće jednoglasno podržalo na sjednici 28. travnja 2008. godine u iznosu od 50.000,00 kn. Pomoć je pružila i Međimurska županija te je kupljeno 18 instrumenata. 
S obzirom da su se instrumenti podijelili na „limene“ i „drvene“ bila su potrebna i dva stručnjaka pa je uz našeg Antuna Horvata, za obuku „limenih“ angažiran Bojan Krušec iz Draškovca. 
Dana 7. prosinca 2008. godine održana je prva zajednička proba „drvenih“ i „limenih“, a vježbale su se skladbe „Zvončići“ i „Narodni nam se“.
Nadalje, dana 28. prosinca 2008. godine na inicijativu osnivačkog odbora održana je osnivačka skupština u Domu kulture Zalan.  Za predsjednika je izabran Zoran Horvat, za zamjenika Slaven Ujalki, tajnik je bio Vladimir Pongrac dok je dužnost blagajnika obnašao Krunoslav Karloci. Upravni odbor činili su: Franjo Fabić, Dragan Bali, Zlatko Haramija i Vedran Klarić. prof. Antun Horvat.
Prvi javni nastup puhačkog orkestra odrađen je na polnoćnoj misi za Božić u župnoj crkvi sv. Margarete, 2008. godine gdje su svirači odsvirali skladbe „Zvončići“ i „Narodni nam se“. Kao nagradu za uspješno odrađen prvi javni nastup, puhači su nagrađeni jednodnevnim izletom u toplice Sveti Martin, 5. siječnja 2009. godine, a čiji su sponzori bili Vladimir Čituš, Josiš Vučenik i Vedran Klarić.
Nakon prvog uspješnog javnog nastupa, puhači su krenuli uvježbavati novu skladbu, koračnicu „Veseli dečki“ koju i danas, 15 godina kasnije i dalje sviraju. Koračnicu su prvi put izveli na otvorenju novoizgrađenog dječjeg vrtića „Klinčec“ u Donjoj Dubravi dana 28. travnja 2009. godine, a nakon toga nastupi su se krenuli redati sami od sebe.
Na prvom sastanku udruge održanom 18. veljače 2009. godine Upravni odbor odlučio je da će se kao rođendan orkestra voditi datum 9. srpanj budući da je tog datuma održan prvi sat učenja.
S obzirom na velik broj nastupa koji su uslijedili, istaknuli bismo prvi međunarodni nastup u Hevizu, 29. kolovoza 2009. godine u Republici Mađarskoj na humanitarnoj priredbi za Osobe s invaliditetom te smo bili primljeni i kod gradonačelnika Heviza.
Prvi božićni koncert održan 26. prosinca 2009. godine održan je u dvorani Osnovne škole Donja Dubrava s ciljem prikupljana sredstava za kupnju bas tube. Prikupljen je dio potrebnih sredstava, a ostatak nam je osigurala Općina Donja Dubrava.
Prvu prvomajsku budnicu orkestar je odradio 1. svibnja 2011, godine te je mještane Donje Dubrave po prvi puta u jutarnjim satima probudila glazba naših puhača. 
Kako je dužina staze bilo poprilična, organizirali smo za naše, ipak mlade, glazbenike nekoliko mjesta za odmor na kojima su nas ugostili domaćini i njihovi susjedi sokovima, klipićima, čajem, kavom. Budući da je reakcija mještana bila odlična, prvomajska budnica postala je tradicija te i se i dan danas održava svake godine 1. svibnja.
Svi nastupi do 2011. bili su sitnica naspram onoga što je dolazilo, a to je 18. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Međimurske županije. Naš mali, ali ipak veliki orkestar bio je domaćin spomenute smotre uz Zajednicu hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije. Također pokrovitelj je bio i europski IPA Program. Na Smotri je nastupalo 10 puhačkih orkestara i limenih glazbi iz Međimurske županije i, kao gost, Limena glazba iz
Letenye. I dok je u prepunoj školskoj dvorani svaki orkestar izvodio svoj program, slovenski dirigent Miro Saje je kritički promatrao nastupe da bi – nakon četiri sata – mogao odraditi i
treći dio: analizu svakog pojedinačnog nastupa.
Peti rođendan orkestra, 2013. godine,  obilježen je u Ribičkom domu u Donjoj Dubravi, naš Marko Karloci tada je nadmašio svoj prvi rekord te tada ispekao 1 005 ribica, a naš DVD poklonio nam je tortu.
29.8.2015. Nekolicina članova Upravnog odbora puhačkog orkestra posjetila je Đuru Pačandija u Rijeci i uručila mu priznanje za počasnog člana našeg orkestra jer nam nesebično pomaže u radu, a 18.10.2015. Počasni član Đuro Pačandi uzvratio nam je posjet i prisustvovao našoj skupnoj probi gdje smo ga počastili izvedbom nekoliko skladbi.
U 2018. godini Puhački orkestar Općine Donja Dubrava obilježio je 10 godina rada. Orkestar je svojih 10 godina rada obilježio 14. srpnja 2018. godine, a gosti su nam bili Godba na pihala Dobre Polje. 
Dana 7. ožujka 2020. godine održana je redovna, izvještajna skupština na kojoj smo odali počast preminulom počasnom članu Đuri Pačandiju koji nam je dugi niz godina pomagao te smo mu na tome neizmjerno zahvalni.
Od 2022. godine, orkestar je krenuo u nove glazbene pobjede. Započeli smo s probama, što individualnim, što skupim i vratili se već uobičajenom tempu.
Također, najveću radost izazvao je božićni koncert orkestra, koji nije bio održan od 2018. godine što je razveselilo i članove orkestra i mještane.
Tužna vijest je da je pandemija učinila svoje pa je s toga broj članova pao, no nismo odustali.
U 2023. godini orkestar su dočekale mnogobrojne promjene, a i jedna velika obaveza. Naime, puhački orkestar Općine Donja Dubrava bio je domaćin 28. Županijske smotre puhačkih orkestara i limenih glazbi koja se održala 2. srpnja. Sudjelovalo je sveukupno 11 orkestara te gosti Big Band Čakovec. Dobravom se opet čula glazba, a mještani su uživali u bogatom programu kojeg je upotpunilo 318 svirača iz cijelog Međimurja. 
No za dobru organizaciju bilo je potrebno i dobro vodstvo, pa je prije same organizacije održana i izborna skupština orkestra, točnije 18. ožujka 2023. godine.
Nakon 15 godina djelovanja orkestra, na čelo je došla predsjednica. Dosadašnji predsjednik
Vedran Klarić napustio je mjesto predsjednika i prepustio ga mladoj snazi Tamari Punčikar. 
Mjesto njenog zamjenika pripalo je Miji Kolariću, tajnik je David Horvat, blagajnica Sanja Kolarić, a članovi upravnog odbora su: prof. Antun Horvat, Zoran Horvat, Antun Horvat, Josip Klobučarić, Vedran Klarić, Dora Čmrlec i Marta Horvat.
Nakon održane skupštine, novo vodstvo krenulo je u organizaciju smotre koja je prošla uspješno i nadmašila sva očekivanja.
Također, u 2023. godini naš profesor Antun Horvat proslavio je i svoj 60. rođendan te smo ga iznenadili tortom i prigodnim poklonom. 
Nadalje, novo vodstvo, predsjednica Tamara Punčikar i članice upravnog odbora Marta Horvat i Dora Čmrlec odlučile su potaknuti sve zaljubljenike u glazbu da se priključe našem trenutno malom orkestru koji se sastoji od svega dvadesetak članova. Otvorene su društvene mreže orkestra na kojem se redovito objavljuju obaveze, nastupi i druženja našeg orkestra te smo krenuli u jednom sasvim novom smjeru te rastemo i radimo i dalje.
Osim toga, u 2023. godini orkestar je obilježio i svoj veliki 15. rođendan i svojih 15 godina djelovanja. 


Predsjednica Tamara PunčikarNatrag