Dobravska ambulanta – kaj se čekalo dve ljete? - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Poštovane Dobravčice i Dobravčani, 

izgubili smo banku, djelomično i poštu. Želite li da izgubimo i doktora? 
Obraćamo Vam se kako bi iznijeli činjenice koje su vladajući lijepo upakirali u celofan i trljaju ruke jer je uvijek lakše optužiti druge nego priznati vlastitu grešku.
Iz službene bilješke Doma zdravlja Čakovec može se vidjeti da se Općina tj. načelnik još 21.11.2022. godine obvezao preseliti ordinaciju obiteljske medicine potpisavši Ugovor o prijenosu vlasništva nekretnine koji je sklopljen između Doma zdravlja Čakovec i Općine. Zašto načelnik nakon gotovo dvije godine nije uspio riješiti pitanje neophodne stavke svake općine i svakog naselja - liječnika obiteljske medicine? 
Prvotna ideja koju načelnik tek krajem siječnja 2024. godine priopćava našim zdravstvenim djelatnicima je da se ambulanta seli u Svetu Mariju što je izazvalo nezadovoljstvo kod zdravstvenih radnika kao što bi svakog mještana uznemirilo da je znao za ovu informaciju. Ista bojazan primorala je Općinsku vijećnicu Anu Duhović da se priključi oporbi. Ovaj događaj koji općinski komunikacijski stručnjaci skrivaju kao zmija noge pojašnjava i zašto u rebalansu proračuna nema sredstva za našu ambulantu i zašto je predsjednik Općinskog vijeća prekinuo 22. sjednicu kada se omjer snaga izjednačio. Još jednom upućujemo na službene bilješke Doma zdravlja iz koje se jasno može iščitati da općinske prostorije trebaju adaptaciju kako bi mogle primati pacijente - adaptaciju koja u proračunu nije bila predviđena! Naravno, gubitak liječnika potencijalno znači i gubitak ljekarne koja više neće biti isplativa. 
Preseljenje ordinacije obiteljske medicine u općinske prostorije je prema iskustvu naših zdravstvenih djelatnika neprihvatljiv i neprimjeren iako se zakonski nalaze u gabaritima. Naši zdravstveni djelatnici zajedno se s nama bore da liječnik ostane u našem mjestu jer i oni žele dalje nastaviti s radom, ali u uvjetima dostojnima njihovim pacijentima. Koliko pacijenata će stati u čekaonicu, a koliko će morati vani čekati? Gdje će se smjestiti potencijalno zarazni pacijenti, a gdje oni koji primaju infuziju?
Najveći projekt naše općine zahtjeva i najviše ulaganja: Obvezali smo se da ćemo sljedećih pet godina nakon završetka projekta zapošljavati 4 osobe u samom objektu, taj isti objekt i sve popratne stvari održavati. Cjelokupni iznos tog projekta predviđen je troškovnikom, ali prema iskustvu projektanata i građevinskih stručnjaka troškovi će porasti te mogu Općinu koštati i do 30 % cjelokupnog iznosa. U najboljem slučaju će porasti za 10 do 15 % što u konačnici znači da će Općina morati izdvojiti dodatnih 550 000 do 850 000 eura iz svog proračuna. Zar će se više novaca potrošiti na građevinu nego na zdravlje mještana? Oporba podržava projekt Interpretacijskog centra Palača međimurske popevke, ali ne nauštrb liječnika obiteljske medicine. 
Nakon gotovo dvije godine vladajući i dalje nemaju rješenje za ovo goruće pitanje niti su ga uvrstili u rebalans. Ne trebate birati strane - birajte ambulantu, birajte mlade medicinske djelatnike koji su voljni ostati, iako su im ponuđeni bolje plaćeni poslovi u boljim uvjetima. Mislite na vaše bake i djedove, mame i tate, mislite na vašu djecu, ali i nas vas same jer mjesto bez liječnika mrtvo je mjesto. Oporbeni vijećnici:
Ana Duhović
Mario Duhović, 
Zlatko Haramija, 
David MiserNatrag