Memorijal u čast Elizabeti Toplek – Teti Lizi - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Peto izdanje memorijala oduševilo publiku


KUD Seljačka sloga Donja Dubrava od 2018. godine organizira festival međimurske popevke na kojem nastupaju izvođači iz Međimurja i šire, a izvode svima nam dragu popevku. Memorijal je pokrenut s ciljem da se međimurska popevka prezentira publici u svim njezinim oblicima, onom izvornom, ali i onom stiliziranom no uz nepromijenjen izgovor i govor.
Na jučerašnjem pak je izdanju prikazan čaroban spoj tradicionalnih, ali i nešto modernijih zvukova popevke. Memorijal su otvorila, a tko drugi, nego djeca. Članovi malog folklora KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava otpjevala su Deca, moja deca, dok su solistica Dina Štefić i Bruna Rusak na violini izvele Protuletje se otpira. Program je nastavila ženska vokalna skupina KUD-a te solisti Saša Štefić Sale, Ivan Brljak i Zvonimir Dravec. Svojim su izvedbama čast Teti Lizi odali i   Cecilija Merkač Hudopisk iz Domašinca te solist KUD-a Donji Vidovec Alojz Nestić, mogli bismo reći veterani u izvođenju i njegovanju one izvorne međimurske popevke. Poseban štih na pozornicu su donijele i članice KUD-a Veseli Međimurci, jedne od najnagrađivanijih međimurskih ženskih vokalnih skupina, a zajedničkim nastupom oduševili su i Vilim Čituš i Andrija Maronić na cimbalu te manji sastav limenih puhača Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava. 
Iako dixie glazba gotovo da nema nikakve poveznice s međimurskom popevkom, nastup Dixieland banda Čakovec dobio je ovacije publike. Izveli su repertoar tradicionalnih međimurskih pjesama u dixie stilu te pokazali koliko popevka može imati širok raspon i upotrebu, ali i da spoj tradicionalnog i suvremenog mogu zajedno funkcionirati. Publiku je izvedbom pjesme Vuprem oči počastila i pobjednica školskog memorijala Lea Oršoš.
Na memorijalu su se okupljenima obratili i uvaženi gosti, zamjenik župana Međimurske županije te dugogodišnji prijatelj Tete Lize Josip Grivec, načelnik Donje Dubrave Marijan Varga, predsjednik Općinskog vijeća Josip Ribić, ravnateljica donjodubravske osnovne škole Mirjana Ribić te ravnateljica dječjeg vrtića Klinčec Dubravka Horvat. 
- Od sveg vam srca zahvaljujemo na podršci, sudjelovanju i onome najvažnijemu, na čuvanju sjećanja na našu Tetu Lizu, na promociji i njegovanju međimurske popevke, poručila je predsjednica KUD-a Štefica Kovač. Natrag