Prvi dobravski mural, povodom 545 godina prvog spomena Dobrave i 30 godine Općine Donja Dubrava - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Donju Dubravu od nedavno krasi mural koji je osvanuo na zidu preko puta benzinske pumpe, a povodom obilježavanja 30. godina Općine Donja Dubrava i 545. godina od prvog pisanog spomena Donje Dubrave pod imenom Dombra.  Od jedne obične ideje do realizacije cijelog projekta proteklo je tek nekoliko tjedana, a rezultat je mural koji prikazuje naše dobravske motive u punom sjaju. Za ovo malo umjetničko djelo zaslužni su Graffiti Ranč Legrad koji su našu ideju pretočili u uspješno realiziran projekt. Najprije je bilo potrebno odraditi nekoliko sastanaka kako bi naša zamisao u potpunosti bila ostvarena, a za to je bilo potrebno nekoliko idejnih rješenja, razmišljanja, odlučivanja, odabira boja i priprema. Kako bi idejno rješenje bilo što uspješnije preneseno na zid bilo je potrebno zid i pripremiti, a u tome nam je pomogao naš dobravčan, Davor Vugrač. Nakon njegove pripreme, na posao su krenuli Graffiti Ranč Legrad. Tko su Grafitti Ranč Legrad? Projekt Grafiti Ranč Legrad pokrenut je 2012. godine na inicijativu Gordana Cvetnića, poznatijeg kao Samir Utegurovich iz Legrada uz potporu nadaleko poznatog i cijenjenog street art umjetnika Slavena Kosanovića poznatijeg pod umjetničkim imenom Lunar. Njihov cilj bio je razvoj urbane kulture, oplemenjivanje prostora u manjim sredinama umjetničkim rješenjima, sprečavanje vandalizma na javnim fasadama i objektima, te potaknuti međunarodna suradnja street art umjetnika. Naš dobravski mural oslikao je mladi umjetnik, Dino Cvetinić, poznatiji kao Kreleks.  Osim samog oslikavanja zida odrađena je i radionica sa osnovnoškolcima iz Donje Dubrave. 
U dogovoru s Općinom Donja Dubrava i ravnateljicom osnovne škole dogovoreno je da desetak učenika sa učiteljicom likovne kulture, Antoniom Sirutkom sudjeluju u samoj izradi murala, upoznaju se sa ovom urbanom kulturom, nauče nove tehnike i samostalno ih isprobaju.  Općina Donja Dubrava se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli stvaranju ovog murala, svojim idejama pridonijeli samoj realizaciji, naučili nešto novo, a na kraju se i zabavili, stvorili nove uspomene, iskustva i poznanstva.  
Fotografije nam je na korištenje ustupio Samir Utegurovich, a kako je tekla cijela realizacija projekta pogledajte u nastavku.


Tamara Punčikar, viša referentica


 







Natrag