U tijeku pripreme za prijavu projekta na Interreg program Slovenija – Hrvatska 2021-2027. - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U proteklom tjednu održan je sastanak u vezi prijedloga za prijavu projekta vezanog uz zaštićenu tradicijsku sortu "dobravskog ljuka" .  Projekt bi se prijavio na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. -2027. pod PO.2.7 - Unapređenje zaštite i očuvanja prirode i biološke raznolikosti i zelene infrastrukture, uključujući i urbani okoliš, te smanjenje svih vrsta onečišćenja.
Sastanku su prisustvovali prof.dr.sc. Zdravko Matotan, predsjednica Odbora za fondove EU, turizam i prekograničnu suradnju Vedrana Radmanić, načelnik općine Marijan Varga i pročelnica JUO Monika Žinić.
Cilj projekta bi bio revitalizacija i popularizacija zaštićene sorte "dobravskog ljuka".
"Dobravski ljuk" je tradicijska sorta luka koja polako nestaje, sve je manja proizvodnja unatoč financijskim poticajima Općine za proizvođače, a najveći problem je sve manji udio pravog izvornog sjemenja kod proizvođača (križaju se sorte i prodaju pod nazivom "dobravski ljuk"). Originalno sjeme se čuva u nacionalnoj banci sjemena. Potrebno je napraviti pripremu za ponovnu certifikaciju (koja ističe 2026. godine), ponoviti selekcijski postupak, napraviti genetsku sliku i razmnožiti uniformno sjeme koje će koristiti proizvođači. Također, time će se osim povećanja proizvodnje kod postojećih poljoprivrednika, poticati i novi proizvođači za ulazak u proizvodnju tradicijskog luka.
Od konkretnih aktivnosti bi se zasijalo pokazno polje (možda i s plastenikom), izgradio mali prezentacijski drveni objekt za edukativno-turističke svrhe i opremila manja prostorija za čuvanje originalnog sjemena (mini laboratorij).
Manifestacija "Dani dobravskog ljuka" koja se organizira već dugi niz godina digla bi se na međunarodnu razinu, a osnovala bi se i nova organizacija "Dubravski ljukari" koja bi nakon projekta upravljala poljem i prezentacijskim prostorom, bila nositelj organizacije manifestacije i brinula se za pravilno korištenje originalnog sjemena. 


Monika Žinić, mag.oec.
Pročelnica JUO


 Natrag