Predavanje o stradalim Židovima u Donjoj Dubravi - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Židovska općina Čakovec organizirala je 23. veljače 2023. godine seminar "Never Forget" u okviru provedbe međunarodnog projekta NEVER FORGET - Remembering the Holocaust and building toleranceand solidarity in the EU / NIKAD NE ZABORAVIMO - Sjećanje na Holokaust i izgradnja tolerancije i solidarnosti u EU. 
Na seminaru je predavanje održalo osam izlagača među kojima su bili  i Slaven Ujlaki i Janja Kovač koji su predstavili rezultate istraživanja o stradalim Židovima u Donjoj Dubravi.
Istraživanje je pokazalo da je ukupno 16 Židova iz Donje Dubrave tijekom Drugog svjetskog rata bilo uhićeno zbog svoje vjeroispovijesti, a od toga je njih 14 ubijeno u logorima Auschwitz-Birkenau, Gelsenkirchen i Jasenovac te je zabilježeno jedno zasebno strijeljanje. Jedina dvojica preživjelih su Josip Fischer i Aleksandar Breuer. U predavanju je bilo istaknuto i da su dokumentirani pokušaji zajednice da se pojedinci oslobode, no nisu urodili plodom. Stradanje donjodubravskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata može se analizirati kao trauma na osobnoj, ali i kolektivnoj (mjesnoj) razini. 
Tekst potkrijepljen fotografijama objavljen je u knjižici „Tragedija židovskog naroda Donje Dubrave“ objavljen u zasebnoj knjižici koja je predstavljena na seminaru te podijeljena sudionicima.
Održavanje seminara je poduprla Međimurska županija, Grad Čakovec, Grad Lendava, Centar judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor,  te nacionalna Agencija za odgoj i obrazovanje, a okupilo se čak 87 sudionika redom učitelja povijesti, hrvatskog jezika i književnosti, etike i vjeronauka iz osnovnih i srednjih škola Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.


Janja Kovač i Slaven UjlakiNatrag