Dobravska črna pisanica v Dobravi - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Na Uskrsni ponedjeljak, 18.4.2022. godine, u 11 h u Informativnom centru pored Doma kulture „Zalan“ u Donjoj Dubravi, otvorena je izložba  „Dobravska črna pisanica v Dobravi“. Pisanice su jedan od najprepoznatljivijih obilježja uskrsnog razdoblja. Specifičan način ukrašavanja pisanica karakterističan za donje Međimurje koji se do danas održao v Dobravi. To su črne pisanice, odnosno jaja crne pozadine i cvjetnih motiva izrađene batik tehnikom.
Izloženo je preko 400 pisanica, radova Biserke Vučenik, koje je trenutno  jedina prenositeljica ove vrijedne vještine. Biserkine pisanice izložene su trenutno i na izložbi „Crvena jaja i zelena trava - Likovnost i simbolika Uskrsa u tradicijskoj kulturi“ koja se održava u sklopu obilježavanja 150. godina osnutka Dubrovačkih muzeja te na tradicionalnoj  međunarodnoj  etnološkoj  izložbi u Lendavi ´Pisanice i vino´. 
Uz izložbu, organizirane su i radionice na kojima zainteresirani,  uz Biserkinu pomoć, uče  batik tehniku kojom su se nekad u Donjem Međimurju izrađivale pisanice. Fotografije dolje su s današnje radionice.
Izložba  „Dobravska črna pisanica v Dobravi“ otvorena je još tri dana. Možete je pogledati u petak i subotu od 18 do 20 sati i na „Pisanu nedelju“  od 15 do 20 sati.Natrag