Obnova crkve svete Margarete - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Završeni su radovi na obnovi Crkve Svete Margarete – II faza prema Programu ulaganju u zajednicu.
Cilj projekta je bio obnovom i sanacijom spriječiti daljnje propadanje vanjskog dijela crkve, te time zadovoljiti vjerske potrebe čime će se doprinijeti održivom razvoju lokalne i šire zajednice.
Izvođenje radova obavljao je Peter, soboslikarsko fasaderski obrt iz Svete Marije, kojeg zastupa vlasnik Dejan Peter. Napravljena je sanacija pročelja zvonika te sanacija lađe Župne crkve.
Ugovorena cijena je bila 319.643,75 kn, no kako je opseg poslova bio iznimno velik, povećani su radovi na obnovi zvonika koji nije prvotno planiran za obnovu, time je i predviđeni iznos koštanja uvećan. Cijena završnih radova povećala se sa 319.643,75 kn na 387.407,69 kn. Sanacija pročelja lađe iznosila je 130.603,25 kn, a sanacija zvonika iznosila je 256.804,43 kn.
Kako je projekt bio odobren od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije oni su sufinancirali iznos od 110.000,00 kn, Međimurska Županija sufinancirala je 100.000,00 kn dok je ostali iznos podmiren od strane Župe i Općine. Općina je sufinancirala sa 100.000,00 kn s obzirom da Župa ne raspolaže sredstvima, a za obračun i pravdanje sredstava prema ministarstvu potrebno je bilo izvršiti plaćanje.
U provedbi projekta nije bilo većih problema i teškoća, te su radovi uspješno odrađeni uz kontrolu stručnog nadzora. Projekt već nakon realizacije i provedbe ima izravnu korist, odnosno postignut je vidljiv učinak na lokalno stanovništvo, jer se postigao dostojanstven izgled vjerske građevine. Postignuta je sigurnost kretanja uz crkvu s obzirom da je napravljena obnova i sanacija propadanja žbuke vanjskog dijela crkve.


Srdačan pozdrav,


VIŠI STRUČNI SURADNIK
Monika ŽinićNatrag