Znanstvena tribina o Novom Zrinu i Nikoli VII. Zrinskom - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

 


U petak, 15. studenog 2019. godine, u prostorima Informativnog centra u Donjoj Dubravi održana je znanstvena tribina povodom 355. obljetnice pada utvrde Novi Zrin i 355. obljetnice smrti Nikole IV. Zrinskog.
Uvodno je predavače i posjetitelje pozdravio načelnik općine Donja Dubrava gospodin Marijan Varga. U svom obraćanju osvrnuo se na sve aktivnosti u Donjoj Dubravi povezane s obitelji Zrinski među kojima su najvidljiviji postavljanje spomenika Novom Zrinu na obali rijeke Mure, postavljanje spomenika Nikoli VII. Zrinskom u parku u centru mjesta te održavanju kulturoloških susreta u suradnji sa susjednim prekomurskim općinama.
Održana su tri predavanja. Prvo je predavanje održao dr. sc. Gabor Hausner koji je govorio o višestoljetnoj potrazi za točnom lokacijom utvrde Novi Zrin. Zajedno sa timom suradnika uspjeli su otkriti točnu lokaciju te provoditi arheološka istraživanja.
Dr. sc. Jozsef Padanjy govorio je o rezultatima tih istih arheoloških istraživanja uz pomoć karata kojima su se služili u otkrivanju točnih lokacija i samih predmeta koje su pronašli. Posjetiteljima je tako bilo prezentirano nekoliko topovskih kugli, olovnih puščanih metaka i ostatak kugle ispucane iz mužara.
O zapisima koje su o Novom Zrinu ostavili protivnici, osmanska vojska, govorio je dr. sc. Anđelko Vlašić. Osmanski putopisac Evlija Čelebi prisustvovao je kraju opsade i zajedno s vojskom ušao u porušenu utvrdu te ostavio izuzetno zanimljive zapise o tome.
Na kraju se okupljenima obratio gospodin Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde Čakovec. U svom je izlaganju govorio o statusu koji obitelj Zrinski i Frankopan imaju danas u hrvatskoj povijesti te o ulozi Zrinske garde u očuvanju sjećanja na ove obitelji.
Tribini je prisustvovalo pedesetak slušatelja među kojima veseli vidjeti učenike Osnovne škole Donja Dubrava pod vodstvom profesorice povijesti Renate Heric.
Do sredine siječnja 2020. godine u Informativnom centru moći će se razgledati maketa utvrde Novi Zrin kao i prije spomenuti predmeti pronađeni tijekom arheoloških istraživanja. Svi koji žele vidjeti ove predmete trebaju se javiti Općini radi dogovora.


Fotož: Željko Kovač


 Natrag