Čestitar Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH, donio v Dobravu 387.000 kuna - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Općina Donja Dubrava svoje dane obilježava u katoličku svetkovinu sv. Margarete pa je upravo na taj blagdan 13. srpnja sve započelo dolaskom Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja u slavljeničku sredinu, odnosno mjesnu OŠ gdje je prije svečane sjednice Općinskog vijeća Donje Dubrave uručio  načelnicima i gradonačelnicima iz Međimurske županije novčane ugovore, a  vezane  uz dodjelu odluka o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini, ukupne vrijednosti  3.003.000   kuna. Tom činu je nazočilo desetero čelnika međimurskih općina i gradova te međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec. Bila je tu saborska zastupnica Bernarda Topolko i Jelena Zrinski Berger, glavna tajnica Ministarstva i graditeljstva RH. Riječi dobrodošlice uputio im je domaćin ovdašnje Općine, načelnik Marijan Varga.
- Prijedloge o dodjeli sredstava su donosili gradonačelnici i načelnici prema potrebama svojih sredina, a mi smo na osnovu njih donosili odluke. Više se ministarstvo ne bavi time što će se u kojoj općini ili gradu graditi, a mi, uz izrazitu dobru suradnju te prijedloge prihvaćamo. Zahvaljujući stabilnosti Vlade svi se projekti odrađuju, a do pred godinu dana do ulaska HNS u Vladu nije bilo tako i ne bi bila tako dobra atmosfera- istaknuo je Štromar i dodao kako je HNS inzistirao da lokalne samouprave dobivaju puno više novaca u proračun izravno od poreza pa  su prihodi lokalnih sredina veći i za nekoliko milijuna kuna. Upravo to tim sredinama omogućuje da same odluče u što će ulagati, a ne, kao što je bilo do sada, da svaki čas odlaze u pojedina ministarstva tražiti novac. Kako je reko Štromar, novac će se uglavnom potrošiti na asfaltiranje cesta, javna rasvjeta, uređenja groblja, kupnje kosilica, traktora. Dodao je pritom kako se s ovim ispravlja djelomična nepravda prema Međimurju  koje je prije bilo sustavno zakidano kada se je usmjeravao državni novac na nižu razinu.-Drago mi je za svaku kunu koja dođe u Međimurje, a pogotovo za svaku kunu koja se pravilno usmjerava. Riječ  o gotovo polovici naših općina i preko tri milijuna kuna koje će općine pravilno usmjeriti- kazao je pritom vidno zadovoljan međimurski župan najavivši skoro potpisivanje novog ugovora za dodjelu financijskih sredstava koja će doći u Međimurje za daljnji napredak turističkih potencijala.
Zadovoljstvo nije krio ni domaćin, općinski načelnik Marijan Varga kazavši kako će taj novac biti kanaliziran u uređenje groblja, konkretno parkirališta uz groblje. Investicija je to vrijedna preko 700.000 kuna, a dobivena nepovratna sredstva od 387.000 kuna će im itekako puno značiti.

Natrag