Dobravski cimbuljaši i cimbuljašica - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Zadnjeg dana travnja u prostorima KUD-a Seljačka Sloga odvijalo se snimanje jednog zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra - umijeća sviranja i izrade cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju. Snimanje se odvijalo u našem mjestu jer u njemu žive dva međimurska cimbuljaša i jedna cimbuljašica. 
Oživljavanje sviranja ovog instrumenta događa se u sklopu djelatnosti KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava. Slogaši čuvaju jedne originalne cimbulje u novouređenoj etno sobi, a za potrebe poučavanja sviranja novih naraštaja kupljene su nove, industrijske, cimbulje.  
Dražen Balog i Vilim Čituš nešto manje od godine dana uče svirati cimbulje pod paskom Andrije Maronića iz Đurđevca. U toj godini savladali su osnove sviranja, a brojnu publiku do suza ganuli nastupima na sloginim priredbama kao i na svečanoj sjednici općinskog vijeća u srpnju prošle godine. 
Ovoj dvojici, iskusnijih, cimbuljaša, u posljednjih se mjesec dana pridružila i jedna cimbuljašca - Mia Perenc. Mia je članica mlađe folklorne skupine, a na snimanju za ovaj film odsvirala je svoju prvu skladbu na cimbalu nakon samo tri probe. Od njezine sestre Vite smo saznali da i njoj doma pokazuje kako se svira. Sve ovo govori da je Dobrava na najboljem putu da postane rasadnik prenositelja tradicijskih vještina što može samo doprinijeti razvoju mjesta u kulturnom pogledu, ali i onom turističkom te gospodarskom. 
Uz cimbuljaše i cimbuljašice u Donjoj Dubravi, ovu vještinu u Međimurju njeguju još samo Neven Kolarić i Nikola Barićević. 
Snimanje se odvija u sklopu projekta Nematerijalna baština Međimurja kojeg vodi kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač.  
Projekt koji je započeo 2017. godine zajednički financiraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec. Materijali snimljeni u sklopu ovog projekta bit će dio stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja. Otvaranje ovog muzeja u fortifikacijskoj zgradi Starog grada Čakovec predviđeno je 2020. godine. 
Premijera filma održat će se u lipnju 2018. godine u prostorima muzeja u Čakovcu, a potom će se organizrati i javno prikazivanje u Donjoj Dubravi u zajedničkoj organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec i KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava. 
(foto: Danijel Janković, Strix j.d.o.o.)

Natrag