Črne međimurske pisanice - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Pisanice su jedan od najprepoznatljivijih obilježja uskrsnog razdoblja. Specifičan način ukrašavanja pisanica karakterističan za donje Međimurje održao se do danas u Donjoj Dubravi. To su črne pisanice, odnosno jaja crne pozadine i cvjetnih motiva izrađene batik tehnikom. Upravo su one bile središnja tema nedavno održanog događanja u prostorima Doma kulture Zalan. 

U predavanju i radionici Uskrs, Vuzem i črne pisanice Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, održala je uvodno slovo o značaju i simbolici uskrsnog vremena, a potom je Biserka Vučenik, najaktivnija izrađivačica črnih pisanica iz Donje Dubrave, održala radionicu u kojoj su se svi okupljeni mogli upoznati sa procesom izrade ovakvih pisanica. 

Upotreba elementarnih alata i materijala za izradu črnih pisanica (ručno izrađena pisaljka – kičica, vosak i prirodne boje) govore u prilog tezi da ova tehnika izrade pripada jednima od najstarijih poznatih tehnika. Izradu ovakvih pisanica detaljno je opisala Marija Novak, mještanka Donje Dubrave koja se svog cijelog života bavila izučavanjem pučkih tradicija i njihovih izvorišta. 1983. godine objavila je članak u kojem detaljno opisuje izradu pisanica i njihovo korištenje u običaju sestrenja i bratimljenja. 

Posebnost izrade črnih pisanica prepoznatljiv je dio baštine Donje Dubrave. Stoga je želja voditeljica ove radionice započeti s postupkom izrade dokumentacije za upis umijeća izrade črnih pisanica na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske koja se vodi pri Ministarstvu kulture te prezentirati gotovo dvadestogodišnji rad Biserke Vučenik i njene obitelji s pisanicama u obliku izložbe sljedeće godine.

Natrag