Predavanje i radionica izrade pisanica u srijedu u 18 sati - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U srijedu, 4. travnja 2018. godine, održat će se predavanje o tradicijskim uskrsnim običajima s naglaskom na izradu crnih međimurskih pisanica. Pisanice crne boje sa cvjetnim motivima karakteristične su za područje donjeg Međimurja, a njihovu izradu u Donjoj Dubravi detaljno je opisala Marija Novak u članku temeljenom na etnografskom istraživanju i razgovoru s tada ponajboljim izrađivačicama pisanica. 
Uz njihovu izradu, Marija Novak pisala je i o simbolici pisanice: jaje čija se ljuska boja predstavlja novi život, buđenje prirode nakon duge zime. Pisanice su se pisale, šarale za Pisanu nedelju, nedjelju koja slijedi Vuzmu. Nakon obedne meše na tu Pisanu nedelju mladi bi se okupili na Krbulji i sestrili se i bratimili uz riječi: Sestra, nevesta, zanaveke sestra i Brat, brat, zanaveke brat. Ovaj je običaj odjek staroslavenskih rituala koji su se do danas gotovo izgubili. No, još uvijek opstaje izrada pisanica upravo zahvaljujući izrađivačima poput Biserke Vučenik.

Predavanje će održati Janja Kovač, kustos etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, a pokaznu radionicu će voditi Biserka Vučenik. 

Predavanje i radionica počinju u 18 sati u prostorijama KUD-a Seljačka Sloga. Ulaz je besplatan. 

Natrag