Otvorenje izložbe “Zbirka Bali” - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Pomalo je za našu sredinu neuobičajeno da se na likovnim izložbama okupi poveći broj ljudi, kao što je to bilo ovih dana na otvorenju likovnog postava „Zbirka Bali“ u Muzeju Međimurja Čakovec. Svojim izlaganjem na otvorenju, likovni kritičar, povjesničar umjetnosti i autor izložbe Marijan Špoljar s nekoliko je rečenica objasnio po čemu je ova izložba posebna. Prije svega, ukazao je na impresivan popis imena autora izloženih radova, aludirajući time za umjetničku vrijednost postava, ali i ukazujući na zasluge vlasnika Zbirke: Snježane i Dragutina Bali iz Donje Dubrave. – Bali nije od onih nadmenih sakupljača koji kao da su posisali svo znanje svijeta o umjetnosti…. Na oduševljene glasove i ushite namjernika ili docirane pohvale stručnjaka jednako skromno odgovara: No nekaj smo ipak skupili.
A to da su „nekaj ipak skupili“ rječito govori činjenica da domaća publika, pomalo nenavikla na ovakve umjetničke dosege, može odmoriti oči i okrijepiti dušu na djelima Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesia, Mate Celestina Medovića, Otona Ivekovića, Slave Raškaj i da ne nabrajamo dalje, mnogih drugih poznatih hrvatskih slikara unazad stotinjak godina pa i više.
Dragutin Bali se zahvalio svima koji su sudjelovali i organizaciji izložbe, posebice Muzeju Međimurja Čakovec i Centru za kulturu te osobito Marijanu Špoljaru jer, kako je istaknuo „u moru sumnjivih slika dvojbene vrijednosti, s nemalim brojem falsifikata čovjek mora imati neko znalačko ime koje mu je pri ruci pri odabiru i utvrđivanju autentičnosti djela visoke umjetničke vrijednosti.“
Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, izražavajući zahvalnost supružnicima Bali na kolekcionarskom entuzijazmu i spremnosti da se njihov dugogodišnji trud stavi na uvid javnosti.
Kulturni dio programa otvorenja „Zbirke Bali“ u Muzeju Međimurja Čakovec popraćen je nastupom članova Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, a potom su posjetitelji otišli do obližnjeg Centra za kulturu gdje je uz prigodni domjenak upriličen drugi dio ove vrijedne izložbe.
Zbirka Bali ostat će otvorena za razgledavanje u Muzeju Međimurja Čakovec do 29. travnja, a u Centru za kulturu do 6. svibnja 2018. godine.
Cijena ulaznica za odrasle je deset kuna, za učenike, studente i umirovljenike pet kuna, a za posjetitelje s iskaznicom muzejskog servisa ulaz je besplatan. Katalog izložbe (50 str.) naplaćivat će se 20 kuna.

Foto i tekst: https://mmc.hr/ (Mizej Međimurja Čakovec)


Natrag