130. godišnji skup DVD Donja Dubrava - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U dvorani OŠ Donja Dubrava u nedjelju 18. ožujka održana je 130. godišnja skupština DVD Donja Dubrava.
Uz domicilne vatrogasce, skupu su nazočili njihovi kolege iz susjednih vatrogasnih društava, od kojih su posebno pozdravljeni  vatrogasci DVD Sušak- Rijeka, DVD Stara Plošćica (Bjelovarsko-bilogorska županija), DVD Selno (Krapisnko zagorska županija), a tu su bili i predstavnici dobravskih udruga, dok su Općinu Donja Dubrava zastupali načelnik Marijan Varga, njegov zamjenik Vladimir Čituš i predsjednik OV Mario Mikulan. Tu je bila i ravnateljica OŠ Mirjana Ribić.
Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije predstavljao je Mladen Kanižaj, zapovjednik, a VZ područja općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija njihov predsjednik Andreas Lisjak.
O tome kako je društvo radilo tijekom 2017. godine govorio je tajnik DVD Zvjezdan Haramija.
Nabrajajući kvalifikacionu strukturu društva posebno je istknuo kako 20 njihovih članova posjeduje liječnička uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, a svi su članovi opremljeni osobnom zaštitnom opremom i osigurani su su od posljedica nesretnih slučajeva. Za razliku od godinu prije DVD ima više jednog časnika I klase i tri voditelja brodica, a kojima je uvjerenja na skupštini predao Mladen Kanižaj. Još uvijek se školuju dva vatrogasca za vatrogasne dočasnike i jedan za dočasnika I klase.
Kako je rekao Haramija, bila je to godina kada su obnovili i zamijenili novom dosadašnju dotrajalu opremu. Od redovitih aktivnosti u 2017. godine bili su sudionici Mimohoda vatrogasnih vozila  kroz teritorij djelovanja VZPO. Surađivali su i s najmlađima posjetom Dječjeg vrtića Klinčec i OŠ Donja Dubrava, a u cilju mini-edukacije o vatrogastvu. Hodočastili su s hrvatskim vatrogascima u Mariju Bistricu, sudjelovali su u Tijelovskoj procesiji. Otvorili su Spomen-zid upotpunjen vatrogasnim glazbenim instrumentima, a organizirali su i posvetu vatrogasnog čamca, nisu zaboravili obilježiti niti Dan s. Florijana svoga zaštitnika. Tajnik je sa žaljenjem istaknuo kako su zauvijek otišli njihov počasni član Stjepna Brljak iz Rijeke i Franjo Čituš.- Iako oni nisu više fizički s nama, uspomena na njih i njihove zasluge ostat će trajno zapisana u povijesti našeg društva,dodao je tajnik.
Izvješće je zaokružio pobrajanjem opreme koju posjeduju te je dodao kako je ona lani dopunjena motornim čamcem za spašavanje i automatskom punilicom vreća s pijeskom za obranu od poplava. Navedeno su dobili na čuvanje i korištenje iz Robnih zalihi RH, a za što je opet, istaknuo je Haramija, najzaslužniji njihov član arijan Varga. Istaknuto je kako je vrijednost spomenute opreme 230.000 kuna.
Na kraju je zahvalio svima koji pomažu njihov rad te obećao kako će i nadalje biti u službi svojih sumještana i imovine. 
Vladimir Žinić, zapovjednik DVD, je rekao kako su prošle godine imali 13 intervencija, 5 tehničke naravi,, 7 požarnih, od toga 5 otvorenih, 1 se odnosio na požar dimnjaka i 1 je bio vezan uz jednu vikend kućicu, a imali su potragu za 1 nestalom osobom. Bili su sudionicima vatrogasnih  natjecanja u županiji izvan nje. Nešto posebno, što je istaknuo zapovjednik, bilo je uključivanje u Noć muzeja gdje je njihov član Đuro Hrašćanec bio sudionikom predavanja o 130-toj obljetnici društva.
Program djelovanja u ovoj godini bit će program kontinuiteta u što će biti pridodana proslava 130- te obljetnice koja će biti 23. lipnja.

Natrag