Od Boga dani dobravski Donji kraj - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Pedesetak metara od  središta Donje Dubrave nalazi se dio  zvani Donji kraj. U ulicu Prilaz 12  iz Kotoribe gotovo svakodnevno dolaze supružnici Kovač, Irena(53) i Ladislav(57) koji  ovaj kutak u oazi mira i tišine nazivaju od Boga dani. Kutak je takav jer u njihovom dvorištu i povrtnjaku nema, čega nema. Tu je Irenina djedovina koju ona ne zaboravlja, redovito joj udahnjuje život, a ona joj ne ostaje dužna.
Kivi, breskve, smokve, sibirski limun, lubenice, marelice, kruške, jabuke je voće koje uspijeva u njihovom malenom dvorištu u koje ulaz resi starinski plug ukrašen cvijećem. Iza dvorišta je povrtnjak u kojem raste sve što jednoj domaćici treba svakodnevno, a i za pripremu zimnice. Ove godine su posebno ponosni na urod krastavaca koji je naprosto dopuzao do vrha obližnje marelice, a gospođa Irena kaže kako ih je već spremila u 70 staklenki, a oni još rastu….
Kako objašnjavate ovako berićetno dvorište i povrtnjak? - upitali smo supružnike. – Bilje kao da prepoznaje zanos s kojim brinemo o njemu. U njihovom uzgoju izbjegavamo „kemiju“, baziramo se na uzgoj naših baka i djedova-kaže gospođa Irena koja je posebno istaknula ovogodišnji urod breskve, a bio je takav da je umalo polomio grane krhke voćkice. Dok ona veliča breskvu, Ladislav neumorno trčkara dvorištem dvoumeći se koje bi nam plodove pokazao, a o svakom o njih ima priču, recept dobrog uroda.Posebno se je zadržao na brajdama koje obiluju sortama Francuza i Žute noje iz koje Ladislav dobiva „lijek“ koji je pohranjen u podrumu gdje je temperatura zimi i ljeti  između 9 i 10 stupnjeva C. Između trsova su isprepleteni plodovi kivija koji ovdje rastu već sedam godina, a u posljednje tri do četiri godine njihov urod iznad očekivanoga pa je tako  među tim brajdama „infiltrirano“ i do 250 kilograma toga  nacionalnog voća Kine jer mu je u toj mnogoljudnoj zemlji porijeklo.-Pod brajdama je moj raj. Čašica dobrog vina liječi dušu i tijelo- kaže Ladislav i objašnjava na koji način tretira koju biljku.- Mahom je to receptura koju prikupljam od vrsnih agronomskih stručnjaka jer se po prirodi posla s njima sastajem. Nitko od njih me ne upućuje na literaturu već mi svaki od njih savjetuje savjetom koji se rijetko može naći u knjigama. Ja ih pozorno slušam, pamtim, bilježim, a potom ih provodim u djelo-odaje tajnu. Kako žive uz i za ovo bilje ako zatreba i na par minuta dnevno odu do Donje Dubrave , a kroz vikende je to i malo duže i nije im teško. Već naprotiv…..
Kažu da ni susjedi nisu manje sreće, navodeći primjere svakog od njih pa pozivaju znatiželjnike da posjete ovaj dobravski kutak.

Natrag