Predstavljen okvir turističkog razvoja općina - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Jučer je, 16. svibnja, od 18:30 sati u multimedijalni dvorani zgrade Općine u Goričanu predstavljena Strategija zajedničkog turističkog razvoja općina Goričan, Donji Vidovec i Donja Dubrava. Prezentaciji su bili prisutni predstavnici spomenutih općina, kao i članovi interesnih nevladinih udruga. Strategija je inače izrađena u okviru IPA programa prekogranične suradnje Mađarska i Hrvatske, a sve u sklopu projekta Mura Region EGTC (Europska grupacija teritorijalne suradnje). Sama Strategija usklađena je sa ciljevima Strategije 2020. koja se bavi zapošljavanjem, istraživanjem i razvojem, klimatskim promjenama i učinkovitim korištenjem energije, te sa glavnim ciljevima Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine.
Razmatranjem prednosti i nedostataka općina za turistički razvoj, spomenuto je kako su sve redom bogate i prirodnom i kulturnom baštinom, no Goričan je istaknut kao specifikum. Dok Donji Vidovec ima hotel, tradiciju ispiranja zlata i osebujni vidovski licitar, te stari hrast lužnjak u centru koji je spomenik prirode, a Dubrava „dobravski ljuk“, suvenir tradicionalne čizme sa tvrdom sarom, te stablo Ginka bilobe u središtu mjesta koji je spomenik parkovne arhitekture, Goričan nema jake ugostiteljske podloge, niti vlastitih suvenira, ali posjeduje arheološka nalazišta koja su velik turistički potencijal.
Sve su tri općine dosada za  izvedbu do 2020. godine predale velik broj projekata, ukupne vrijednosti čak 11 milijuna eura.
Kao istaknuti potencijali razvoja ovih općina uz Muru i Dravu spomenuti su izgradnja lokacija za razvoj ribolovne ponude, stvaranje vlastitih specijaliziranih proizvoda, kao i razvoj kulture turističkih obilazaka poput biciklizma, šetnje u prirodi i foto-tura. Kulturnu bi baštinu, prema prijedlogu Strategije, trebalo također tumačiti i predstaviti potpuno suvremenim metodama, te je tako učiniti pristupačnom posjetiteljima. Općinama objedinjeno nedostaje zajednička Turistička zajednica koja bi vodila i uravnotežila razvoj turizma, a nedostaju i uobičajeni elementi poput edukacije ugostitelja u marketingu i promociji, bolje cestovne, pješačke i biciklističke infrastrukture, kanalizacije, organiziranog prijevoza, smještajnih kapaciteta, parkova za djecu, obnove povijesno značajnih objekata, te, specifično za Goričan, izgradnje arheoloških staza i tunela.
Misija Strategije za područje triju općina kao glavnu svoju namjeru predviđa ostvarenje geo-kulturnog turističkog područja koje je ugodno, sigurno i mirno za život, ima razvije ruralni turizam, a sve temeljeno na održivom razvoju i zaštiti prirode.
Specifični ciljevi dokumenta su podizanje konkurentnosti i atraktivnosti ovog područja za investicije, unaprijeđenje ugostiteljske ponude, razvoj komunalne i turističke infrastrukture, podizanje obima znanja i vještina ljudi zaposlenih u turizmu, ali i u javnoj administraciji, poticanje marketinških akcija, te na kraju ono prioritetno - zaštita okoliša i održivo upravljanje resursima (podizanje stupnja energetske učinkovitosti postojećih objekata i posezanje za obnovljivim izvorima energije).

  foto: n

Natrag