„Si čižmari pod svojom zastavom”. - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Udruga obrtnika i poduzetnika Donja Dubrava u suradnji s Općinom Donja Dubrava organizira skup „Si čižmari pod svojom zastavom”. Nam dobravskim čižmarom (šujstrom) veljka je čast što je sačuvana zastava „Dobravskoga čižmarskoga ceha” iz polovice 18. stoljeća koja je stara oko 250 godina. Zahvaljujući entuzijastima ona je obnovljena u izvornom obliku.
Još prije nego je carica Marija Terezija donijela Uredbu o osnivanju cehova, u Donjoj Dubravi je bilo toliko čižmara da su nakon donošenja Uredbe mogli osnovati svoj ceh „Dobravski čižmarski ceh“. Svaki ceh  je imao svoje „zlamenje“, a čižmarski je imao zastavu. Kroz sva turbolentna vremena uspjela se sačuvati (doduše oštećena) zastava „Dobravskog čižmarskoga ceha“ iz polovice 18.  stoljeća koja je obnovljena.
Da bismo ovjekovječili to naše blago, pozivamo Vas na skup  koji će se održati 10.5.2014. godine (subota) u zgradi Zalan s početkom u 18 sati.
O čižmarstvu i zastavi govorit će prof. dr. Dragutin Feletar, član – suradnik HAZU-a.
Biti će urađen „veštet“ (radionica) s detičom i inašima, kakve su bile prije 80 godina. Čižmari će pričati o onim vremenima kada su bili inaši i detiči.
Na kraju, čižmari i ostali sudionici ovjekovječit će ovaj povijesni skup slikanjem pod zastavom Dobravskoga čižmarskoga ceha. Za sjećanje na ovaj skup svaki sudionik će dobiti na poklon dobravski suvenir – „Čižmu s trdom sarom“ koji će u ime Općine uručiti načelnik Dražen Miser.
Skup će završiti domjenkom.


                                    Upravni odbor Udruge obrtnika i poduzetnika Donja Dubrava

Natrag