Dubravski eko-aktivisti prije skupštine očistili ulaz u mjesto - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U subotu, 26. travnja 2014., diljem Hrvatske održavala se Zelena čistka kojom svake godine masovnom akcijom očisti velik broj divljih deponija. Dubravski ZEUS pridružio se akciji. Kao jedna od nevladinih udruga mjesta, udruga je „Senjar“ ujedno, u sklopu proljetnog čićenja, kao i ostale dubravske udruge, dobila zadatak od smeća očistiti određeno područje. Članovi udruge odlučili su svoj dio proljetnog čišćenja spojiti sa Zelenom čistkom, tako da na isti dan, okupljeni u što većem broju, naprave najveći mogući učinak na terenu. 
Prevarili su se. Budući da je većina članova okupirana poslom ili fakultetkskim obvezama, na dan se akcije skupilo samo pet od ukupno šesnaest članova. Za Čistku je zapravo bila prijavljena desna strana ceste koja od dubravskog mosta vodi prema Selnici, no naknadno su saznali da je taj dio, zbog previše glomaznog otpada, potrebno sanirati na razini Općine. Stoga je novi plan bio pročešljati nalazišta smeća uz poljski puteljak koji spaja parkiralište autobusa na zapadu mjesta, prolazi ispod dubravskog mosta i vodi na Otok ljubavi na istoku.Praćeni povremenom kišom, ZEUS-ovci su svejedno u dobrom raspoloženju kroz nekoliko sati proveli svoj plan, te na hrpu dobili 4-5 velikih vreća smeća, te nešto kućanskog otpada koji nije stao u vreće. Sponzorirani svake godine od preloškog komunalnog poduzeća, ZEUS-ovci preuzimanje skupljenog smeća dogovaraju sa vozačim PRE-KOM-ovih kamiona. 
Isti dan u 19 sati ZEUS je u prostorima KUD-a „Seljačka sloga“ u centru Donje Dubrave održao izbornu skupštinu. Uz prisustvo predstavnika drugih udruga mjesta, članovi su ukratko izložili što su radili od ožujka prošle godine. Iz godišnjeg izvještaja o radu moglo se saznati da su vježbali jogu, proučavali reiki, išli planinariti na Kalnik, istraživali šumu u okolici D. Dubrave i lutali posebnim ornitološkim rezervatom „Veliki Pažut“, bježali pred divljim svinjama, organizirali dvije izložbe kipova, slika i crteža amaterskih umjetnika, sa drugih trideset ljudi uskočili u Dravu na Dan rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, povodom Svjetskog dana močvara sa Slovencima pješačili murskim rukavcima u Kotoribi, glumili udrugu za povećanje nataliteta za fašnik i na kraju zime išli na zimski rafting 15 kilometara uzvodno od Varaždina gdje su promovirali pjesmu „Deca, moja deca“ dubravske vokalne legende Tete Lize.  
Prije same skupštine svi su članovi inače bili pozvani da se opredjele za sudjelovanje u sastavu neke od postojećih sekcija udruge: menadžment projekata, organizatori evenata, art sekcija, te sekcija novinarstva i komunikacije sa drugima udrugama. Budući da je skupština bila izborna, udruga je ujedno ponešto izmijenila rukovodstvo. Novi predsjednik udruge je Nenad Čižmešija, potpredsjednik Dejan Fundak, a u funkciji tajnika tradicionalno je ostao osnivač ZEUS-a, Goran Čižmešija. Najavljene su ambicioznije aktivnosti i veći proračun za tekuću godinu. Iako su predstavnici Općine bili pozvani na skupštinu, i goste je i domaćine neugodno iznenadilo njihovo odsustvo.Tim više što je skupština bila izborna, te je svježe izabranom načelniku ovo bila prilika upoznati se sa novim rukovodstvom ekologa s kojim će neminovno surađivati u budućnosti. 

Nakon skupštine organiziran je prigodan domjenak kojem su se svi gosti rado odazvali te je druženje potrajalo do jutra. Iz udruge su ujedno pred kraj skupštine pozvali  osobe svih generacija, zainteresirane za druženja i uživanje u prirodi, da im se jave i pridruže.

Natrag