Intervju sa Zoranom Štefićem, predsjednikom nogometnog kluba - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U nedjelju, 2. ožujaka počinje proljetni dio prvenstva u II međimurskoj nogometnoj ligi, skupina istok, u kojoj se natječe i NK „Dubravčan“. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom kluba Zoranom Štefićem. Njegovo viđenje aktualnog stanja u klubu možete pročitati u nastavku…  

Predsjedniče, još malo pa će Vam proći pola mandata na čelu Kluba.  Kako ste zadovoljni učinjenim?
Učinjenim sam vrlo zadovoljan te smatram da smo puno toga dobroga učinili za klub. Moglo se možda uraditi i nešto više, prvenstveno tu mislim na sportske rezultate, ali s obzirom na okolnosti smatram da je Izvršni odbor nogometnog kluba vrlo poduzetan i uspješan.  

Na početku mandata bilo je bojazni da će novoizabrana općinska vlast okrenuti leđa klubu, no kako je istaknuo načelnik na godišnjoj Skupštini kluba, imate punu potporu općinske vlasti. Kako ste zadovoljni suradnjom s Općinom?
Nije istina da je bilo bojazni kako će novoizabrana vlast okrenuti leđa nogometnom klubu, već smo mislili kako će  iz proračuna Općina izdvojiti manje financijskih sredstava za dotacije za redovnu djelatnost udrugama Donje Dubrave pa tako i nogometnom klubu, što bi za nas bio ogroman problem. Što se tiče suradnje s Općinom smatram da je suradnja odlična, prvenstveno  s načelnikom g. Draženom Miserom koji je u svakom trenutku spreman saslušati naše probleme i potrebe. Međutim moram naglasiti da je i suradnja s bivšom vlašću i bivšim načelnikom g. Marijanom Vargom  isto tako bila odlična. Stranački sam neopredijeljena osoba, kao i uglavnom svi članovi Izvršnog odbora, tako ne mijenjam strategiju upravljanja klubom prema stranki na vlasti već radim isključivo za dobrobit kluba!

Na sastancima Odbora za kulturu, sport, predškolski i školski odgoj, čiji ste član, bili ste vrlo agresivni u cilju dobivanja što više sredstava za nogometni klub. Bilo je i primjedbi na Vaše ponašanje, no uspjeli ste. Za klub ste ishodovali 56.200 općinskih KN godišnje. Ostalih 20ak udruga dobilo je 106.000 KN. Nije to malo previše? Preko trećine ukupnih donacija uzeo je klub na čijem ste čelu.
Kao prvo klub nije dobio donaciju već će primiti dotaciju izdvojenu iz proračuna za 2014.g. Nije Općina sponzor nogometnom klubu da bi dobio donaciju! Istina je da sam bio pomalo agresivan na našem prvom okupljanju gdje se raspravljalo o raspodjeli sredstva za Općinske udruge. Za svoj istup ispričao sam se članovima odbora, a oni su ispriku prihvatili. Međutim, želim naglasiti da nisam bio agresivan u cilju dobivanja što više sredstava za nogometni klub već sam se zalagao za ´´pravilnu i pravednu´´ raspodjelu sredstava svim udrugama, a to znači da općinska financijska dotacija pokriva polovicu ´´osnovnih´´ troškova udruge za funkcioniranje. Što znači ´´osnovni´´ troškovi? To su troškovi bez kojih određena udruga ne bi mogla ni postojati, u sportskim udrugama to su kotizacije, licence, liječnički pregledi, članarina savezu...itd., Udruge drugačijeg karaktera kao kulturno umjetničke ili neke druge, imaju neke druge troškove kao na primjer trošak organizacije priredbi, troškovi putovanja i sl. To su ´´osnovni´´ troškovi bez kojih udruga ne da ne može funkcionirati,  već ne bi mogla POSTOJATI. Dakle moj stav je bio da bi Općina trebala podjednako svim udrugama u 50% omjeru pokriti troškove, a za drugu polovicu troškova trebao bi se pobrinuti izvršni odbor  udruge. Da ne ulazim sad u to koliko koja udruga ima troškove, no ono što me razljutilo je da se po ovoj raspodjeli sredstava nekoj udruzi pokriva  2/3 troškova a nekoj 1/3...ako govorimo o pravednoj raspodjeli sredstava onda ovo nije pravedno. Karakterna sam osoba i osoba koja ne drži ´´figu v žepu´´, stoga ponekad na nepravdu reagiram pomalo agresivno. Ali isto tako ako uvidim da sam pogrešno postupio znam se i ispričati!
Međutim prihvaćam glas većine i ne žalim se na odluku. Što se tiče pitanja dali je previše što je NK dobio dotaciju 56.200 kn, jasno ću Vam odgovoriti da NIJE, ali kao što sam već spomenuo poštujem prijedlog odbora i odluku Općinskog vijeća o raspodjeli sredstava.

Klub se minule sezone naplaćao kazni. Naguravate protivničke igrače, ne baš nježno dovikujete delegatima i sucima. Ne biste li se trebali malo smiriti, predsjedniče? Vi biste, kao predsjednik, trebali praviti red, a ne nered.
U svijetu nogometa, nažalost, normalna je stvar da su klubovi ili njihovi predstavnici od saveza novčano kažnjavani, no koliko tko stvarno snosi krivicu ne želim komentirati. Klub je zbog mene jednom morao platiti kaznu za što smatram da i nisam bio kriv, no najviše kazni naplaćali smo se zbog nekih drugih razloga koje ovaj put neću spominjati.

Nad vama još uvijek visi sjena bivšeg predsjednika Kluba Dragana Balija koji je preporodio klub što se tiče  infrastrukture i rezultata (izuzme li se posljednja polusezona). Pojedinci su ga, u vrlo pozitivnom kontekstu, spominjali i na minuloj Skupštini kluba. U kakvim ste odnosim s bivšim predsjednikom?
Prethodni Izvršni Odbor  s g.Balijem na čelu učinio je puno toga što se tiče uređenja objekta. Sve ostalo ne želim komentirati. Cijenim i poštujem ono što su napravili po tom pitanju, uz naglasak da su i uprave prije njih puno napravile i da će uprave poslije nas isto tako puno napraviti. Klub postoji od 1927. godine, a ne od mandata prošlog saziva!
Stoga smatram da nitko nikoga nije i neće zasjeniti, a pogotovo ne mene i moj Izvršni odbor jer radimo pošteno i požrtvovno za boljitak kluba! Njihov mandat trajao je četiri godine, pred nama stoje još dvije i pol godine rada pa nam onda sudite koliko smo bili ili nismo bili uspješni. Znam da je rukovodstvo uspješno onoliko koliko su sportski rezultati uspješni i da su navijači nestrpljivi, međutim naša strategija je stvoriti prvo zdrave temelje za funkcioniranje kluba kako bi po našem isteku mandata novo rukovodstvo sa zadovoljstvom preuzelo ključeve kluba, a tek onda se koncentrirati na rezultate. Vjerujte mi, najlakše je na brzinu biti prvak lige, platite 5-6 igrača po 10 ili 15 tisuća kuna i osvojiti prvo mjesto, no teško je onda taj nivo održati duže vrijeme. Zato treba prvo stvoriti zdrave temelje, a to je zdrava atmosfera u i oko kluba, dobra financijska konstrukcija, dobar omladinski pogon, seniorska momčad čiji bi kostur činio domaći kadar pa uz 2-3 vrhunska pojačanja uigrati momčad  koja bi se na terenu borila za uspješne sportske rezultate.
Ovim putem našim vjernim navijačima želim poručiti kako se već sljedeću sezonu planiramo boriti za prvo mjesto, odnosno za ulazak u viši rang natjecanja. Zato vas molim,  imajmo još malo strpljenja!  

Aktualni trener, Tihomir Nestić, već je dva puta dao ostavku. Posljednjih nekoliko utakmica minule polusezone Vi ste vodili s klupe. Sada opet on trenira momčad. Koliko je dobro držati trenera koji svako malo da ostavku? Ima li s obzirom na navedeno dovoljno autoriteta nad momčadi?
Aktualni trener je prema mišljenju izvršnog odbora najbolji trener u regiji i najbolje rješenje za NK ´´Dubravčan´´. Ostavku je podnio jednom, a ne dvaput. Razlog tome bila je zajednička odluka IO i trenera jer smo hitjeli ostvariti pozitivan šok u momčadi što nam je na kraju i uspjelo. Stav IO je da je Tihomir Nestić trenutno najbolje rješenje za momčad.

U nedjelju kreće proljetni dio ligaškog natjecanja. Da li ima promjena u odnosu na „jesenji“ igrački kadar te kakva su vaša očekivanja od mlade i perspektivne momčadi?
Igrački kadar neće ostati nepromijenjen, dapače doveli smo jedno zvučno pojačanje koje bi trebalo podosta pojačati momčad, unatoč činjenici  da je zimi uvijek teško pronaći neko pojačanje, pogotovo pravo, obzirom da igrači nemaju slobodne papire. Cilj nam je bio dovesti jedno ali pravo pojačanje, a siguran sam da smo i uspjeli. Predstavit ćemo ga na prvoj prvenstvenoj utakmici u Hodošanu. Želim naglasiti kako je novopridošlo pojačanje poklon našim vjernim navijačima.  Još treba spomenuti da nam je igrač Damir Matotek kojeg smo doveli na početku prvenstva još uvijek ozlijeđen, ali se nadamo da će se ubrzo oporaviti i priključiti momčadi. Tako bi momčad bila dovoljno jaka za plasman u gornjem djelu tablice na kraju prvenstva. To bi nas kao Izvršni odbor, a vjerujem i navijače,  u ovoj sezoni zadovoljilo, a iduće sezone željeli bi se boriti za  naslov prvaka lige!

                        Razgovor  vodio Mladen Hunjadi

Natrag