Klopotec preseljen z Ropači v Mrtvičku - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U subotu, 22. kolovoza, dobravski su goričanci proslavili Bartolovo, „gorični svetek“ koji označava početak dozrijevanja grožđa. Taj se dan tradicionalno postavljaju klopotci u vinograde kako bi sačuvali grožđe od ptica. Prije dvije godine, inicijativom g. Antuna Benka, naši su goričanci postavili klopotec u Ropače. Ove godine premjestili su ga u Mrtvičku u gorice Vladimira Hajdinjaka Hajkija.
„Ove godine odlučili smo klopotec trajno preseliti u Mrtvičku. Kod koče u Ropačaj je zavetje i klopotec je „slabo delal“. Tu u Mrtvički je puno bolja ruža vjetrova i klopotec će puno više klopotati“ rekao nam je inicijator akcije Antun Benko.
Na svečanosti podizanje klopoteca nekoliko riječi i o svetom Bartolomeju, ili Bartolu kak ga zovemo mi Međimurci, rekao dobravski gorični biškup Vlado Čmrlec Čarli. Istaknuo je da međimurski goričanci slave pet „gorični sveci“: svete Vinka, Juraja, Urbana, Bartola i Martina. Svečanost je uveličao Darko Prajner, predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.
Uz bogatu trpezu i dobro vino veselo je društvo harmonikom uveseljavao Antun Čizmadija Mariča.Natrag