Svečano otvorenje izložbe o črnim pisanicama - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Na Cvetnu nedelju, 14. travnja 2019. godine otvorena je izložba „Međimurska črna pisanica – baština Dobrave i Međimurja“. Na izložbi je predstavljen rad Biserke Vučenik iz Donje Dubrave koja se izradom črnih pisanica bavi punu 21 godinu.Pisati pisanice naučila je od Marije Fabić, a usavršila izradu vlastitom upornošću i zalaganjem. U početku je, poput svoje učiteljice, šarala jaja koja su bila tvrdo kuhana. No, poučena drugim primjerima počela ih je ispuhivati kako bi što dulje trajala. Uz Biserku, u procesu izrade pisanica sudjeluju i suprug Branko koji je specijalist za zapunjavanje voskom, izradu pisaljki – kičica te ambalaže za pisanice i sin Marko koji pisanicama daje vlastiti štih i neponovljive motive.


Na svečanom otvorenju prisutne je pozdravila predsjednica Odbora za kulturu, sport i udruge Janja Kovač koja je uvodno govorila o velikom značaju črnih pisanica, pojmu nematerijalne baštine i nositeljima vještine kao najvažnijem elementu nematerijalne baštine. Izložbu je otvorio načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga koji se u svom govoru osvrnuo na važnost očuvanja baštine Donje Dubrave, ali i njenu prezentaciju kako u selu tako i izvan njega kao prilikom nedavnog predstavljanja u Koprivnici. Na kraju se okupljenima obratila autorica izložbe Biserka Vučenik koja je ispričala kako je započela svoj 20-godišnji put s pisanicama koji je bio ispunjen mnoštvom neuspjelih pisanica da bi se na kraju dostigla zavidna razina izrade. U svom je obraćanju posebno zahvalila Štefici Kovač, predsjednici KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, i drugim Slogašima bez čije se moralne i fizičke podrške ne bi odvažila na ovu izložbu.


Posebnost baštine Međimurja


O črnim pisanicama kao posebno vrijednom baštinom donjeg Međimurja, a posebno Donje Dubrave, pisala je Marija Novak te u svom tekstu „Međimurska črna pisanica“ ostavila najcjelovitiji opis načina izrade pisanica utemeljen na kazivanjima tada živih izrađivačica. U Donjoj Dubravi može se pratiti izrada ovakvih pisanica čak od 1860. godine, a koliko su ranije bile prisutne možemo tek nagađati.


Črne pisanice posebne su po tehnici izrade koja se naziva batik tehnikom, karakterističnom crnom pozadinom i prisutnošću cvjetnih motiva za razliku od geometrijskih koji se javljaju u susjednoj Podravini. Uz cvjetne motive, pisanice krase i natpisi. Neki od najčešćih su „Mali dar od kume“, „Sretan Uskrs“, „Ovo se jaje za poljubac daje“ i slično.


Pisanice se nisu izrađivale kao ukras, već su bile dijelom obreda sestrenja i bratimljenja. Na Pisanu nedelju, tjedan dana nakon Uskrsa, najbolje prijateljice i prijatelji bi razmjenjivali pisanice i tako postajali „pisani brati i sestre“.


Uviđajući njihovu posebnost, a naslanjajući se na tekst Marije Novak, Ministarstvu kulture upućen je prijedlog da se umijeće izrade pisanica zaštiti kao nematerijalna baština Republike Hrvatske.


Izložbu se može razgledati do 28. travnja 2019. godine u Informativnom centru u Donjoj Dubravi (Novembarskih žrtava 2, ulaz s dvorišta Doma kulture Zalan). Uz izložbu su organizirane i radionice koje se održavaju prema sljedećem rasporedu:


15. 04. (ponedjeljak) 18:00 – 20:00
17. 04. (srijeda) 18:00 – 20:00
22. 04. (Uskrsni ponedjeljak) 18:00 – 20:00
23. 04. (utorak) 18:00 – 20:00
24. 04. (srijeda) 18:00 – 20:00
25. 04. (četvrtak) 18:00 – 20:00

U vrijeme održavanja radionica možete i razgledati izložbu.


Na Uskrs, 21. 04. 2019. izložba se može razgledati od 14:00 do 19:00 sati, a na Pisanu nedelju, 28. 04. 2019., od 14:00 do 19:00 h. Na Pisanu nedelju u 16:00 sati održat će se prezentacija običaja sestrenja i bratimljenja.

Natrag