Veslali Mura-Drava-Dunav 246 zlatnih riječnih kilometara - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Putom zlata koje Dravom plovi, par odvažnih avanturista iz  Donje Dubrave u 5 dana kanuom prevalili put od skele u Donjoj Dubravi preko Ušća Mure i ušća Drave do Aljmaša na Dunavu. Dok je Goran istu rutu prevalio još 2000. godine kad je u regati sudjelovalo 35 ljubitelja prirode u mješovitim plovilima, za Petru je ovo bila prva takva ekspedicija. Unatoč sumnjivoj prognozi odlučili su krenuti u podne u subotu, 28. srpnja 2018.i nisu pogriješili. Ovu svoju malu privatnu ekspediciju pamtiti će cijeli život! Uz srdačnu pomoć prijatelja iz udruge ZEUS koji su pomogli opremom i logistikom ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana. 
Dobro opremljeni visoko kvalitenim čamcem, prslucima i kamping opremom, dodatno opterećni potrebnim rekvizitima i trodnevnim količinama vode i hrane, prevalili su prva dva dana prosječnih 40 riječnih kilometara dnevno. Nakon toga prevaljuju nešto više pa čak i rekordnih 57 rkm na dan i time dobivaju prednost koja im je bila toliko potrebna da bi do cilja stigli na vrijeme tj. na svadbu Goranove sestre. U nastavku prolaze kroz dva jača ljetna nevremena praćena grmljavinom i snažnim pljuskom. To im ne čini nikakve probleme, tim je više njihovo iskustvo danas veće.
Usput upoznaju susretljive i predivne Podravce i Slavonce, a najljepše pješčane plaže koriste za kupanje od Terezinog Polja, preko Donjeg Miholjca i Kopike u Osijeku do niza pješčanih ada na Dunavu.  Prate i divlji svijet, npr. obitelj vodomara koja podučava mladog ptiča kako loviti ribu pa od pitomog ranojutarnjeg umivanja dabra, preko borbe grabežljivih orlova za ribom do susreta s divljom svinjom na rijeci i posve neugodnog javljanja i zavijanja čopora čagljeva kratko iza ponoći. Kad su već mislili da ništa posebnije se ne može dogoditi, iza jednog meandra, s jednog sasvim pitomog i običnog spruda promatra ih čak 13 crnih roda. To rijetko tko doživi jer gotovo nitko ne prolazi ovu dionicu na ovako prirodan način, veslajući u kanuu i bez motora. Kad se spuštaju grupe u motoriziranim čamcima tada se zbog buke životinje sklanjaju i sudionici propuštaju ovakve čarobne i izuzetne doživljaje. 
Drava je zaista pravi užitak za doživjeti, puna života i iznenađujuće lijepih prostranstava. Na nekim mjestima zastaje dah od ljepote kombiniranih nepreglednih pješčanih sprudova s najsitnijim šljunčanim plićacima i gustom šumom bijelih vrba. Šteta je što za ove lokacije 
ne postoji način da ih posjete veći broj ljubitelja prirode. Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka nema drugih mjesta koja su dostupna široj javnosti što je za gotovo 250 km vrlo slaba i oskudna ponuda.Naši rijekoljupci naglašavaju kako je rijeku Dravu potrebno dodatno zaštiti posebno u ovo vrijeme kad se ponovno javljaju primisli iz energetskog lobija za gradnju novih hidroelektrana. Goran je prijateljevao s autorima projekta Biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav Martinom Schneider-Jacoby i Davidom Reederom te sudjeluje već punih 20 godina u svim aktivnostima osobno i kroz brojne udruge u promociji i ostvarenju te napredne i vizionarske ideje koja je i realizirana nedavnim velikim uspjehom, a to je da je UNESCO 26.7.2018. proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere. Petra pak dodaje kako joj je ovaj izlet draži, iskustveno vrijedniji i ljepši od bilo kojeg ljetovanja na moru. Stoga, svi zainteresirani javite se u udrugu ZEUS i tražite dodatne informacije koje će vam ih rado podastrijeti. Pozivaju i na brojne aktivnosti kao što su ljetni spustevi rijekama Murom i Dravom, humanitarni spust za udrugu Prvi korak i adrenalinski Zimski spust u Donjoj Dubravi koji svake godine organiziraju u siječnju.
Sve doživljaje s veslanja Mura-Drava-Dunav objavljivali su na kraju dana na Petrinom facebook profilu gdje njihove doživljaje i dnevnik prati blizu 2.000 osoba. 
Tu je i nastao album s fotografijama koji možete vidjeti i na javnoj web stranici udruge ZeuS: www.zeus-senjar.hr

Natrag