Posljednji splav prije 50 godina stigao u Donju Dubravu - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

„Dana 2. srpnja 1968. godine u D. Dubravi zadržala se Karavana prijateljstva – Rancarija 1968. godine. Učesnici rancarije su se zadržali pred novoizgrađenim lovačkim domom kraj mosta na rijeci Dravi svega nekoliko sati, da bi nakon toga nastavili put prema Koprivnici, odnosno Barču u Mađarskoj – gdje je ovogodišnja Karavana prijateljstva „Rancarija 1968“ završila putovanje.“
Ovim je riječima ravnatelj tadašnji ravnatelj osnovne škole Zvonko Golub opisao dolazak posljednjih splavova u naše mjesto. Rancariju je kao turističku atrakciju organiziralo uredništvo slovenskog lista Večer iz Maribora te 1968. kao i prethodne 1967. i 1966. godine (zasad su nam poznate samo te trigodine).
Karavana prijateljstva koja je krenula iz mjesta Villach (danas u Austriji), a završila u mađarskom mjestu Barcs kretala se trasom kojom su se stotinu godina prije kretali glavni putovi transporta drvne građe. Na njoj je sudjelovalo preko 1000 učesnika – turista koji su plovili na splavovima te automobilima pratili karavanu cestom. 
Donja je Dubrava bila jedno od glavnih mjesta na toj ruti jer je u našem mjestu obitelj Hirschler/Zalan imala jednu od najvećih tvrtkiUjlaki Hirschler i sin za preradu drvne građe u Austro-Ugarskoj monarhiji u 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog prekomjernog iskorištavanja šuma kao i umjetne regulacije rijeka na kojima su građene hidroelektrane i onemogućavale prolaz splavovima, splavarenje je zamrlo u prvoj polovici 20. stoljeća. 
No, spomen na splavarstvo nije zamro u Donjoj Dubravi. U našem mjestu živi posljednji splavar Mijo Horvat, a 2013. godine na inicijativu Slavena Ujlakija izrađen je manji splav kojim se sedmorica novodobnih splavara spustila do Legrada.

Slika 1: Novoizgrađeni Lovački dom ugostio je Rancare kao središnja točka na njihovom putovanju. Mještani Donje Dubrave Rancarima su priredili bogat višesatni kulturni program. 

Slika 2: Povodom Rancarije ´68. izdana je i prigodna razglednica. Na slici u sredini su Dobravčani Gabrijel i Julijana Žinić prilikom nastupa za sudionike ovog putovanja. 

Slaven Ujlaki i Janja Kovač 

Natrag