Zvonko se zanavek vrnul v svoju Dobravo - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Da je živ, u petak 20. veljače dr.sc. Zvonimir Bartolić proslavio bi svoj 85.rođendan. Nažalost, umro je šest godina prije, no nadnevak njegova rođenja proslavljen je na najbolji, najljepši i najuzvišeniji način. Za to su se pobrinuli: Općina Donja Dubrava, Družba Braće hrvatskog zmaja, Zrinska garda Čakovec i Matica hrvatska Čakovec koji su na zgradi povijesnog zdanja Zalan njemu u čast i spomen postavili  ploču koja je spomenutog nadnevka u večernjim satima i otkrivena. Bilo je to na svečanosti obilježavanja njegovog rođendana.-Jednog dragog, možemo reći rastom niskog, ali svojim dijelom za domovinu i njenu kulturu i znanost velikog čovjeka pokojnog dr. sc. Zvonimira Bartolića. Još su nam živa sjećanja o tome kako nam je govorio o hrvatskoj povijesti i kulturi, kako je bio aktivan do zadnjeg trena i kako je zapravo otišao s ovog svijeta dok je bio u poslu-istaknuo je u uvodu Bojan Kocijan, tajnik čakovečke Zrinske garde i moderator programa. Uzvišenost svečanosti donijela je prisutnost Zvonkovih najbližih, supruge Marije i sina Saše kao njegovih ostalih bližnjih.
Prije otkrivanja ploče u prostorijama KUD-a Seljačka sloga D. Dubrava održan je svojevrsni sat sjećanja na sve ono što je ovaj donjodubravski sin postigao za svoga života. Tom činu su nazočili: Saborski zastupnik Dragutin Glavina,Zoran Vidović, dožupan MŽ-e, čelnici Općine Donja Dubrava predvođeni zamjenikom načelnika Dragutinom Mikulanom, Marijan Ramušćak, pročelnik Družbe Braće hrvatskog zmaja Zmajski stol Čakovec, gardisti Zrinske garde i njihov predsjednik Alojzije Sobočanec,dekan Gornjemeđimurskog dekanata msgr. Leonard Logožar, domaći župnik vlč. Mirko Pilaj, Ivan Pranjić, prof., predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec te njegov dugogodišnji suradnik i „zemljak“ dr. sc. Dragutin Feletar te brojni štovatelji lika i djela ovoga velikana.
Mikulan i Vidović su se zahvalili inicijatorima postavljanja ovog znamenja velikanu Bartoliću, a to je jedan od  najboljih načina da se oda počast osobi koja je zadužila čitavu Međimurje i Hrvatsku, rekli su. Dr.sc. Feletar održao je predavanje o Zvonkovom svekolikom životnom i znanstvenom putu dok je prof. Pranjić govorio o njegovom književnom stvaralaštvu. Ovoj proslavi se je pridružilo i Hrvatsko filatelističko društvo Zrinski o čemu je govorio njihov član Josip Bajuk, prof. 
Svečarski trenutak uslijedio je otkrivanjem spomen ploče s koje je skinuta hrvatska zastava, a što su učinili Dragutin Mikulan i Marijan Ramušćak. Potonji je potom uputio prigodne riječi zahvale, a zajednički vijenac podno ploče, koju je blagoslovio vlč. Mirko Pilaj, položili su: Mikulan, Feletar, Ramušćak, Pranjić i Sobočanec.
Obol dostojanstvenom trenutku svojim su pjevanjem dali članovi Crkvenog pjevačkog zbora Župe sv. Margarete D. Dubrava, a pjesme iz knjige dr.sc. Bartolića Otac i ja kosimo travu su kazivali Martina Kovač i Nino Klobučarić, članovi KUD-a Seljačka sloga D. Dubrava. 

Natrag