Održana završna konferencija projekta EGTC Mura region - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Općina Donja Dubrava  je bila  u utorak 26. kolovoza domaćin Završne konferencije projekta EGTC Mura region. To je projekt koji se je provodio u vremenu od 1.listopada prošle pa do 31.kolovoza ove godine, a u sklopu IPA programa Mađarska-Hrvatska. U njemu su s hrvatske strane sudjelovale općine Donja Dubrava, Goričan i Donji Vidovec, a s mađarske Općina Serdahelj i Sveučilište Pannonia iz Velike Kaniže. Stoga su se toga dana u kavani  Opera našli predstavnici spomenutih sredina sa svojim suradnicima iz različitih sfera djelovanja.
Što je EGTC? Europska  grupacija teritorijalne suradnje (EGTC) je oblik udruživanja jedinica lokalne samouprave sa zajedničkim sustavom planiranja i razvoja s ciljem procjena potencijala regije te poticanje provedbe integriranih, kvalitetnih i izvornih strategija kao temeljnih dokumenata za planiranje, poticanje međuteritorijalne suradnje i kohezije. Naglasak je stavljen na postizanje ciljeva održivosti i unaprjeđivanja prostora, razvoja konkurentnog gospodarstva te razvoja ljudskih potencijala i lakšeg pristupa strukturnim fondovima EU.
Nakon državnih himni, koje su odsvirali   glazbenici Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava Antun Horvat,prof. Mirta Strbad i Dominik Haramija , u nastupnom govoru je domaći načelnik Dražen Miser pozdravio nazočne i izrazio riječi zahvale svima koji su kroz održane radionice davali smjernice u provođenju projekta. Izrazio je zadovoljstvo što su isti odradili na najbolji mogući način što u konačnici doprinosi daljnjem razvoju ovih triju međimurskih općina.
Što su naše općine realizirale ovim projektom ? Općine Donja Dubrava i Goričan su izradile  svaka svoju Strategiju razvoja naselja, dok je Općina Donji Vidovec izradila idejni projekt za komunalnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni i Studiju za obnovljive izvore energije. Sve tri općine izradile su zajedničku Plan razvoja turizma koji obuhvaća razdoblje od 2014 do 2020. godine. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 125.500 eura od čega na Općinu Goričan otpada 34. 550 eura, Općinu Donji Vidovec 11.000 tisuća i Općinu Donja Dubrava 8. 600 eura. Konkretnije o svakoj sredini su govorili njihovi načelnici gdje je načelnik Goričana Mario Moharić istaknuo  kako je ovo sedmi zajednički projekt Općine Goričan, a peti realiziran s Donjom Dubravom i Donjim Vidovcem. Kao glavni cilj spomenuo je osnivanje zajedničkog trgovačkog društva čemu će prethoditi potpisivanje potrebnih sporazuma. Općinski načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec je rekao kako suradnja s prijateljima s lijeve obale Mure traje već deset godina i da je svaka godina nosila nešto novo pa je tako nastao ovaj kvalitetan EU projekt.-Zahvaljujem se na potpori Međimurskoj županiji i zamjenici župana Sandri Herman – istaknuo je Grivec.
S mađarske strane prisutnima su se obratili dr. Arpad Nagy, koordinatorica projekta i projekt menađerica te njegov idejni začetnik dr. Lorant Bali, profesor na kaniškom Sveučilištu. 
Riječi čestitke za dobru suradnju i besprijekorno odrađeni posao sudionicima je uputila Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, koja je između inog istaknula:-

– Počeli ste s malim projektima, došli do velikoga koji će tek donijeti one najbolje. Izuzetno mi je drago što je uz Strategiju razvoja, izrađena i ona turistička, pa sam uvjerena da će uskoro biti pokrenuta  turistička zajednica toga područja jer su ovo krajevi prepuni turističkih potencijala koji u budućnosti moraju donijeti i korist ovome području-rekla je na kraju zamjenica. 
Dio  konferencije iskorišten je za predstavljanje  turističkog vodiča kroz naselja Međimurske županije imena Hrvatski cvetnjak, a njegova je izrada financirana  iz ovog programa.
U kulturnom dijelu programa nastupili su: Ivona Vučenik, Nika Fabić, Marta Horvat, Tamara Punčikar, članice Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava predvođene  Antunom Horvatom, prof.

Natrag